Kabelvåg

Kabelvåg i april, med det snødekte, sagnomsuste fjellet Vågakallen bakgrunnen.
Kabelvåg og Vågakallen
Kabelvåg har fått navn etter «kapell», fordi kong Øystein lot bygge en kirke i området på 1100-tallet. I dag ligger Kabelvåg kirke, som de fleste kaller «Lofotkatedralen» like utenfor sentrum av tettstedet.
Lofotkatedralen
Kabelvåg på 1860-tallet.
Av /Norsk Teknisk Museum.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Kabelvåg er et tettsted i Vågan kommune i Nordland. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 1,4 km², og har 2203 innbyggere (2021).

Faktaboks

Etymologi

Første ledd i navnet er ordet kapell, og sikter muligens til den kirken kong Øystein lot bygge i Vågan først på 1100-tallet. Siste ledd er våg, ‘fjordbukt’.

Innbyggertall
2203 (SSB, 2021)
Landareal
1,4 km² (SSB, 2021) km²
Tettstedsnummer
7812 Kabelvåg

Kabelvåg ligger på sørsiden av Austvågøya, vest for Svolvær.

Kabelvåg er Lofotens eldste og tidligere også største fiskevær. Stedet er kjent fra sagatiden, kong Øystein (konge 1103–1128) bygde rorbuer og oppførte i henhold til Snorres Heimskringla en kirke «i Vågan». Kabelvåg har Lofotens første gjestgiveri fra 1762.

Kabelvåg har noe industri, vesentlig verkstedindustri, sementvarefabrikk og fiskeforedling. I Kabelvåg ligger Nordland kunst- og filmfagskole og Lofoten folkehøyskole. Her er også hovedsete for Kystverket Nordland. Tettstedet har betydelig turisttrafikk om sommeren.

Kabelvåg har adskillig eldre bevaringsverdig bebyggelse. Noen av disse i Kabelvåg sentrum ble ødelagt av brann i 1991 og 1992. Kabelvåg kirke fra 1898, kalt Lofotkatedralen, er en korskirke i tømmer, inn- og utvendig panelt, og som har 1200 sitteplasser. I Storvågen like vest for Kabelvåg ligger Skrei Opplevelsessenter, avdeling av Museum Nord, som består av Lofotmuseet, et regionmuseum som blant annet viser lofotfisket og væreiertiden i et historisk perspektiv, Lofotakvariet og Galleri Espolin med utstilling av Kaare Espolin Johnsons bilder.

E 10 (Kong Olavs vei) går gjennom Kabelvåg.

Kart

Kabelvåg
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg