Kabelvåg, tettsted i Lofoten, i Vågan kommune, Nordland, på sørsiden av Austvågøya, vest for Svolvær.

Kabelvåg er Lofotens eldste og tidligere også største fiskevær. Stedet er kjent fra sagatiden, kong Øystein (konge 1103–28) bygde rorbuer og oppførte i henhold til Snorres Heimskringla en kirke «i Vågan». Kabelvåg har Lofotens første gjestgiveri fra 1762.

Kabelvåg har noe industri, vesentlig verkstedindustri, sementvarefabrikk og fiskeforedling. I Kabelvåg ligger Nordland kunst- og filmfagskole og Lofoten folkehøyskole. Her er også hovedsete for Kystverket Nordland. Tettstedet har betydelig turisttrafikk om sommeren.

Kabelvåg har adskillig eldre bevaringsverdig bebyggelse. Noen av disse i Kabelvåg sentrum ble ødelagt av brann i 1991 og 1992. Kabelvåg kirke fra 1898, kalt Lofotkatedralen, er en korskirke i tømmer, inn- og utvendig panelt, og som har 1200 sitteplasser. I Storvågen like vest for Kabelvåg ligger Skrei Opplevelsessenter, avdeling av Museum Nord, som består av Lofotmuseet, et regionmuseum som blant annet viser lofotfisket og væreiertiden i et historisk perspektiv, Lofotakvariet og Galleri Espolin med utstilling av Kaare Espolin Johnsons bilder.

E 10 (Kong Olavs vei) går gjennom Kabelvåg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.