Kabelvåg

Kabelvåg i april, med det snødekte, sagnomsuste fjellet Vågakallen bakgrunnen.
Kabelvåg og Vågakallen
Kabelvåg har fått navn etter «kapell», fordi kong Øystein lot bygge en kirke i området på 1100-tallet. I dag ligger Kabelvåg kirke, som de fleste kaller «Lofotkatedralen» like utenfor sentrum av tettstedet.
Lofotkatedralen
Kabelvåg på 1860-tallet.
Av /Norsk Teknisk Museum.
Lisens: CC BY 2.0

Kabelvåg er et tettsted i i Vågan kommune i Lofoten i Nordland, som ligger på sørsiden av Austvågøya, vest for Svolvær.

Faktaboks

etymologi:

Første ledd i navnet er ordet kapell, og sikter muligens til den kirken kong Øystein lot bygge i Vågan først på 1100-tallet. Siste ledd er våg, ‘fjordbukt’.

innbyggertall:
1883 (2018)

Kabelvåg er Lofotens eldste og tidligere også største fiskevær. Stedet er kjent fra sagatiden, kong Øystein (konge 1103–1128) bygde rorbuer og oppførte i henhold til Snorres Heimskringla en kirke «i Vågan». Kabelvåg har Lofotens første gjestgiveri fra 1762.

Kabelvåg har noe industri, vesentlig verkstedindustri, sementvarefabrikk og fiskeforedling. I Kabelvåg ligger Nordland kunst- og filmfagskole og Lofoten folkehøyskole. Her er også hovedsete for Kystverket Nordland. Tettstedet har betydelig turisttrafikk om sommeren.

Kabelvåg har adskillig eldre bevaringsverdig bebyggelse. Noen av disse i Kabelvåg sentrum ble ødelagt av brann i 1991 og 1992. Kabelvåg kirke fra 1898, kalt Lofotkatedralen, er en korskirke i tømmer, inn- og utvendig panelt, og som har 1200 sitteplasser. I Storvågen like vest for Kabelvåg ligger Skrei Opplevelsessenter, avdeling av Museum Nord, som består av Lofotmuseet, et regionmuseum som blant annet viser lofotfisket og væreiertiden i et historisk perspektiv, Lofotakvariet og Galleri Espolin med utstilling av Kaare Espolin Johnsons bilder.

E 10 (Kong Olavs vei) går gjennom Kabelvåg.

Kart

Kabelvåg
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg