Logo av Nord universitet. Gjengitt med tillatelse

Nord universitet ble opprettet 1. januar 2016 ved en sammenslåing av Universitetet i Nordland, Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag, og er Norges yngste universitet.

Det nye universitetets undervisning og forskning har sitt tyngdepunkt innenfor profesjonsfag, særlig helsefag og lærerutdanning. Ved siden av profesjonsfagene står universitetets fagmiljøer innen akvakultur, bioøkonomi og havbruk sterkt. Det har dessuten fått nasjonalt ansvar for høyere utdanning og forskning innenfor sør- og lulesamisk språk og kultur.

I alt tilbyr universitetet over 180 studier, med ca. 12 000 studenter og 1200 ansatte. Virksomheten er spredt på en rekke campus i Nordland og Nord-Trøndelag:

Bjørn Olsen er universitetets rektor, ansatt fra 1. januar 2016.

Høgskolen i Bodø ble opprettet i 1994 ved sammenslutning av de regionale høyskolene Bodø lærerhøgskole, Nordland sykepleierhøgskole og Høgskolesenteret i Nordland (tidligere Nordland distriktshøgskole). Hovedcampus lå på Mørkved i Bodø, med filialer i Mo i Rana og Stokmarknes. 

Fra 1. januar 2011 fikk institusjonen status som universitet og endret navn til Universitetet i Nordland. Før sammenslåingen med Høgskolen i Nord-Trøndelag og Høgskolenn i Nesna i 2015 hadde UiN 6300 registrerte studenter.

Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) var en statlig høgskole som ble opprettet i 1994 ved sammenslutning av de regionale høyskolene Høgskolen i Levanger, Innherred sykepleierhøgskole, Namdal sykepleierhøgskole og Nord-Trøndelag distriktshøgskole. Høgskolen hadde avdelinger for helsefag (studiested: Levanger og Namsos); økonomi, organisasjon og ledelse (Levanger og Steinkjer); landbruk og informasjonsteknologi (Steinkjer); lærerutdanning (Levanger); trafikklærerutdanning (Stjørdal). HiNT hadde ca. 4600 registrerte studenter (2015).

Høgskolen i Nesna var en statlig høyskole opprettet i 1994 som en videreføring av Nesna lærerhøgskole. Høgskolen hadde avdelinger for idrett og realfag; språk og kunstfag; samfunnsfag; sykepleierutdanning. Før sammenslåingen i 2016 hadde høgskolen ca. 1300 registrerte studenter (2015).

  • Pedersen, Pål A. m.fl. (red.): Universitetet i Nordland, 2011. Finn boka

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.