Nedre Røssåga kraftverk er et vannkraftverk ved Korgen i Hemnes kommune, Nordland. Røssågavassdraget har sine kilder i Nordland og Sverige. Kraftverket utnytter fallet på 246 meter fra inntaksdammen Stormyrbassenget (248-245 moh.) til Røssåga elv ved tettstedet Korgen. Inntaket mottar vannet fra Øvre Røssåga kraftverkreguleringsmagasin Røssvatnet.

I «gamle» Nedre Røssåga kraftverk var det installert 6 francisturbiner som til sammen hadde en ytelse på 250 MW. Dette kraftverket ble satt i drift i 1955/1958. I 2013 igangsatte Statkraft rehabilitering og utvidelse av kraftverket. Tre eksisterende aggregat ble da rehabilitert og tre andre nedlagt, samt at det ble bygd en helt ny kraftstasjon med ett aggregat på 225 MW. Etter utvidelsen har Nedre Røssåga en samlet ytelse på 350 MW og en årsproduksjon på 2150 GWh. 

Som et resultat av fornyelsen av kraftverket er forholdene for laks og sjøørret i Røssåga også blitt bedre. Vassdraget har fått tilbake en lengre lakseførende strekning ved at utløpet er flyttet lenger opp i elva.

I Røssågavassdraget ligger også Øvre Røssåga kraftverk. Etableringen av Norsk Jernverk i Mo i Rana var den direkte årsaken til at utbyggingen av Røssåga kom i gang. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.