Langøya
Her er Nyksund på Langøya.
Lisens: CC BY 2.0

Langøya er ei øy lengst vest i Vesterålen i Nordland fylke. Den har et areal på 867 km2 og 15 973 innbyggere (2023) og er Norges tredje største øy (utenom Svalbard). Langøya omfatter deler av fire kommuner: , Øksnes, Hadsel og Sortland.

Berggrunnen på Langøya består hovedsakelig av gneisbergarter av grunnfjellsopprinnelse. Øya er sterkt oppskåret av fjorder, og den 25 km lange Eidsfjorden skjærer seg nordøstlig inn fra Vesterålsfjorden og deler nesten Langøya i to. Fjellene har alpine former med sylkvasse tinder særlig i vest, omkranset av brede strandflater der bosetningen finnes. Fjellene når i Snøkolla i øst 763 meter over havet. Langøya har flere, til dels store myromåder, både på strandflaten og i de mange steder lave eidene mellom fjordene.

Langøya har i alt fem tettsteder. Størst er Sortland (Sortland kommune) og Myre (Øksnes kommune) med henholdsvis 5609 og 2211 innbyggere (2023); de andre er Alsvåg (Øksnes kommune) og og Straume (Bø kommune).

En rekke oldtidsfunn viser at øya har vært bebodd siden steinalderen.

Fylkesvei 82 følger sørøstkysten mellom Sortlandsbrua og Hadselbrua; disse forbinder Langøya med henholdsvis Hinnøya og Hadseløya. Sørøst på Langøya ligger Stokmarknes lufthavn, Skagen (kortbaneflyplass). Sortland er fast hurtigruteanløpssted.

Kart

Langøya
Langøya
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg