Langøya

Her er Nyksund på Langøya.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Langøya er ei øy i Vesterålen, Nordland. Den har et areal på 850 km2 og 15 618 innbyggere (2020). Langøya er Norges tredje største øy (utenom Svalbard) og omfatter deler av kommunene (241 km2), Øksnes (245 km2), Hadsel (98 km2) og Sortland (266 km2).

Berggrunnen på Langøya består hovedsakelig av gneisbergarter av grunnfjellsopprinnelse. Øya er sterkt oppskåret av fjorder, og den 25 km lange Eidsfjorden skjærer seg nordøstlig inn fra Vesterålsfjorden og deler nesten Langøya i to. Fjellene har alpine former med sylkvasse tinder særlig i vest, omkranset av brede strandflater der bosetningen finnes. Det er flere store myromåder, både på strandflaten og i de mange steder lave eidene mellom fjordene.

Største tettsted er Sortland med 5492 innbyggere (2021). Tettsteder ellers er Strand og Sigerfjord (Sortland kommune), Myre og Alsvåg (Øksnes kommune) og og Straume (Bø kommune).

En rekke oldtidsfunn viser at øya har vært bebodd siden steinalderen.

Fylkesvei 82 følger sørøstkysten mellom Tjeldsundbrua og Hadselbrua; disse forbinder Langøya med henholdsvis Hinnøya og Hadseløya. Sørøst på Langøya ligger Stokmarknes lufthavn, Skagen (kortbaneflyplass).

Kart

Langøya
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg