Hinnøya. De høyeste fjellene på denne berglendte øya ligger i sørvest; her Møysalen (1262 moh.) sett fra Hadseløya i vest. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Hinnøya er Norges største øy utenom Svalbard og etter Tromsøya den folkerikeste. Hinnøya utgjør i alt 2205 km2, og hadde 32 688 innbyggere i 2016. Øya er delt mellom kommunene Lødingen, Tjeldsund, Vågan, Hadsel, Sortland og Andøy i Nordland (i alt 1275 km2 og med 5938 innbyggere) og kommunene Kvæfjord og Harstad i Troms (i alt 930 km2 og 26 750 innbyggere).

Natur

Hinnøya er skilt fra fastlandet i øst av den nordre delen av Tjeldsundet. På sørsiden av Hinnøya går Vestfjorden; i sørøst skiller Tjeldsundets søndre del øya fra Tjeldøya. I vest går det trange og ville Raftsundet som skiller øya fra Austvågøy; lenger nord skiller Hadselfjorden og Sortlandssundet øya fra Hadseløya og Langøya, og i nordvest går Risøysundet mellom Hinnøya og Andøya.

Fra nord skjærer den brede og åpne Kvæfjorden med den indre, trange armen Gullesfjorden seg cirka 50 km sørover inn i Hinnøya. Rundt 5–7 km lange, lave eid skiller fjordbotnen her fra botnene av Kanstadfjorden og Øksfjorden som trenger seg henholdsvis 16 og 20 km nordover fra Vestfjorden. Ellers er kysten av Hinnøya, særlig i vest, skåret inn av en rekke trange småfjorder.

Overalt er øya meget berglendt. Fra innerst i Øksfjorden og sørvestover er berggrunnen en del av et stort kompleks av 1700–1950 millioner år gamle dypbergarter i Lofoten-Vesterålen. Her er høye og spisse tinder; høyest er Møysalen (1262 moh.). I dette området ble 2003 opprettet Møysalen nasjonalpark, 51 km2 stor, 118 km2 inkl. tilstøtende landskapsvernområder. I nordøst rundt Harstad opptrer glimmerskifer og marmor. I dette strøket vokser en del skog, og det er veldyrkede bakkehell ned mot fjorden. Det samme er tilfelle på sørsiden av Kvæfjorden.

For øvrig består berggrunnen på Hinnøya av gneis og granitt, som ved Gullesfjorden ble dannet for 2600–2800 millioner år siden og er blant den eldste i landet. Fjellsidene er bratte overalt, men særlig i nordvest går myrlendte, lave daler inn mellom fjellene.

Bosetning

All bosetning ligger langs strendene, stedvis ganske tett, særlig i nordøst med tettstedet Harstad som har rundt 64 prosent av Hinnøyas befolkning. Tett bosetning ellers finner en langs Rv. 85 ved Sortlandssundet i vest med blant annet tettstedet Sigerfjord, og mot Vestfjorden i sørøst, særlig i Lødingen tettsted.

Samferdsel

Tjeldsundbrua sett fra fastlandet mot Hinnøya.
Tjeldsundbrua

Hinnøya har fastlandsforbindelse over Tjeldsundbrua. Rv. 83 fører herfra nordover til Harstad. Denne fortsetter som Fv. 83 tvers over Hinnøya via fergeforbindelsen Revsnes–Flesnes over Gullesfjorden til den i Langvassbukta møter Rv. 85 som fører videre til SortlandLangøya. Hinnøya har også broforbindelse med RisøyhamnAndøya (Fv. 82).

Fra Hinnøya går det bilfergeforbindelser nordover til Grytøya fra Storneset nord for Harstad (Fv. 867) og fra Lødingen sørover til Bognes i Tysfjord (Rv. 85).

Også E 10 fører over Tjeldsundbrua. På Hinnøya fører den langs Tjeldsundet via Kåringen like nord for Lødingen tettsted til Gullesfjordbotn. Herfra går E 10 sørvestover, i broer over Øksfjorden, Raftsundet og Sløverfjorden til Austvågøy. Strekningen Gullesfjordbotn–Raftsundet–Fiskebøl er ledd i Lofotens fastlandsforbindelse (Lofast) som stod ferdig 2007.

Hurtigruta har fast anløp i Harstad. Herfra går den (på sørgående tur) rundt nordre del av Hinnøya, gjennom Risøysundet mellom Andøya og Hinnøya, Sortlandsundet mellom Langøya/Hadseløya og Hinnøya og Raftsundet mellom Austvågøya og Hinnøya.

Navnet

Navnet kommer av norrønt Hinn med uvisst opphav, mulig sammenheng med gotisk hinþan, 'fange', og skulle i så fall bety fangstplass. Språklig sett er det rimeligst å se navnet som en n-avledning av den germanske roten his-, 'kløve, skjære av', dvs. 'den oppkløvde, istykkerskårne'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg