Hinnøya. De høyeste fjellene på denne berglendte øya ligger i sørvest; her Møysalen (1262 moh.) sett fra Hadseløya i vest. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Hinnøya er ei øy i Nordland og Troms og Finnmark fylker. Øya har 33 128 innbyggere (2020) og et areal på i alt 2204 km². Dette gjør Hinnøya til Norges største øy utenom Svalbard og den nest mest folkerike øya i landet (etter Tromsøya). Øya er delt mellom kommunene Lødingen, Vågan, Hadsel, Sortland og Andøy i Nordland (i alt 5597 innbyggere) og kommunene Tjeldsund, Kvæfjord og Harstad i Troms og Finnmark (i alt 27 531 innbyggere).

Natur

Hinnøya er skilt fra fastlandet i øst av den nordre delen av Tjeldsundet. I sørøst skiller Tjeldsundets søndre del øya fra Tjeldøya. På sørsiden av Hinnøya går Vestfjorden. I vest går det trange og ville Raftsundet som skiller Hinnøya fra Austvågøya. Lenger nord skiller Hadselfjorden og Sortlandssundet øya fra Hadseløya og Langøya, og i nordvest går Risøysundet mellom Hinnøya og Andøya.

Fra nord skjærer den brede og åpne Kvæfjorden med den indre, trange armen Gullesfjorden seg cirka 50 km sørover inn i Hinnøya. Rundt 5–7 km lange, lave eid skiller fjordbotnen her fra botnene av Kanstadfjorden og Øksfjorden som trenger seg henholdsvis 16 og 20 km nordover fra Vestfjorden. Ellers er kysten av Hinnøya, særlig i vest, skåret inn av en rekke trange småfjorder.

Hinnøya er meget berglendt, noe som i særlig grad skyldes iserosjon gjennom flere nedisninger i løpet av de siste rundt 900 000 år. Fra innerst i Øksfjorden og sørvestover er berggrunnen en del av et stort kompleks av 1700–1950 millioner år gamle dypbergarter i Lofoten-Vesterålen. Her er høye og spisse tinder; høyest er Møysalen (1262 moh.). I dette området ble Møysalen nasjonalpark (51 km², 118 km² inkludert tilstøtende landskapsvernområder) opprettet i 2003.

I nordøst rundt Harstad opptrer glimmerskifer og marmor. I dette strøket vokser en del skog, og det er veldyrkede bakkehell ned mot fjorden. Det samme er tilfelle på sørsiden av Kvæfjorden.

For øvrig består berggrunnen på Hinnøya av gneis og granitt, som ved Gullesfjorden ble dannet for 2600–2800 millioner år siden og er blant den eldste berggrunnen i landet. Fjellsidene er bratte overalt. Særlig i nordvest går myrlendte, lave daler inn mellom fjellene.

Bosetning

Nesten all bosetning på Hinnøya ligger langs strendene og er stedvis ganske tett, særlig i nordøst med tettstedet Harstad som har rundt 63 prosent av Hinnøyas befolkning (2020). Tett bosetning ellers finner en langs Rv.85 ved Sortlandssundet i vest med blant annet tettstedet Sigerfjord, og mot Vestfjorden i sørøst, særlig i Lødingen tettsted.

Samferdsel

Tjeldsundbrua sett fra fastlandet mot Hinnøya.
Tjeldsundbrua

Hinnøya har fastlandsforbindelse over Tjeldsundbrua. Rv.83 fører herfra nordover til Harstad. Denne fortsetter som Fv.83 tvers over Hinnøya via fergeforbindelsen Revsnes–Flesnes over Gullesfjorden til den i Langvassbukta møter Rv.85 som fører videre til SortlandLangøya. Hinnøya har også broforbindelse med RisøyhamnAndøya (Fv.82).

Fra Hinnøya går det bilfergeforbindelser nordover til Grytøya fra Storneset nord for Harstad (Fv.867) og fra Lødingen sørover til Bognes ved munningen av Tysfjorden i Hamarøy (Rv.85).

Også E10 fører over Tjeldsundbrua. På Hinnøya fører den langs Tjeldsundet via Kåringen like nord for Lødingen tettsted til Gullesfjordbotn. Herfra går E10 sørvestover, i broer over Øksfjorden, Raftsundet og Sløverfjorden til Austvågøya. Strekningen Gullesfjordbotn–Raftsundet–Fiskebøl er ledd i Lofotens fastlandsforbindelse (Lofast) som stod ferdig 2007.

Hurtigruta har fast anløp i Harstad. Herfra går den (på sørgående tur) rundt nordre del av Hinnøya, gjennom Risøysundet mellom Andøya og Hinnøya, videre gjennom Sortlandsundet mellom Langøya/Hadseløya og Hinnøya og deretter Raftsundet mellom Austvågøya og Hinnøya.

Navnet

Navnet kommer av norrønt Hinn med uvisst opphav, mulig sammenheng med gotisk hinþan, 'fange', og skulle i så fall bety fangstplass. Språklig sett er det rimeligst å se navnet som en n-avledning av den germanske roten his-, 'kløve, skjære av', dvs. 'den oppkløvde, istykkerskårne'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Bendik Woie

Hei
Det står her at Hinnøya bl.a. ligger i Tjeldsund kommune i Nordland. Det bør rettes til Tjeldsund i Troms (og Finnmark), som er rett fra 1.1.2020

skrev Geir Thorsnæs

Da jeg så kommentaren din, registrerte jeg at det også burde gjøres andre oppdateringer av Hinnøya-artikkelen. I påvente av dette har foreløpig bare oppdatert fylkes- og kommunetilhørigheten slik du påpeker i kommentaren.

skrev Geir Thorsnæs

Hele Hinnøyartikkelen er nå ajourført.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg