Å

Å er et fiskevær og en tettbebyggelse i Moskenes kommune i Nordland. Å er i Lofoten, ved Vestfjorden sørøst på Moskenesøya. Å er den ytterste bosetningen på de store øyene i Lofoten. Tettbebyggelsen ligger omkring Åelva som renner kort vei fra Åvatnet (4 moh.) til Vestfjorden. Stedet er endepunkt for E10 som går fra Luleå via Kiruna og Narvik. E10 kalles Kong Olavs vei på norsk side av grensen.

Å har sammen med tettbebyggelsen Tind ved E10 en km lenger nordøst 123 innbyggere (2016).

På Å er det bevart et enestående bygningsmiljø fra midten og slutten av 1800-tallet, blant annet et trandamperi fra 1850, et bakeri fra 1844, flere rorbuer, et gammelt handelsmiljø med mer. Flere av husene er fredet. Norsk Fiskeværsmuseum er opprettet i dette miljøet. Museet har blant annet utstillinger som viser livet i fiskeværet og lofotfiskets utvikling de siste 250 år. Her er også Lofoten Tørrfiskmuseum. Miljøet på Å og den mektige naturen rundt stedet er grunnlaget for en betydelig turisttrafikk. Å har en rekke overnattings- og serveringssteder, og stedet har ikke minst en betydelig fiskeindustri.

Navnet Å kommer fra norrønt á, som betyr 'elv', og er det opprinnelige navnet på Åelva som renner gjennom stedet.

Kart

Å
Å
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg