Kong Olavs Vei på Bjørnfjell, nær den svenske riksgrensen og følgelig starten av veien. Strekningen her kalles også Mellomriksvei (mellom Narvik og Kiruna). Kong Olavs Vei er en viktig transportvei bl.a. for fisk fra Lofoten til Kontinentet via Sverige. Foto: www.infoto.no

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kong Olavs vei er siden 1992 navnet på E10 (Å–Trældal i NarvikKirunaLuleå) på strekningen mellom Å, som er den ytterste tettbebyggelsen på Moskenesøya i Lofoten, og riksgrensen ved Bjørnfjell. Kong Olavs vei går hovedsakelig gjennom Nordland fylke. Dette gjelder både det aller meste av fastlandsdelen i øst og veien over alle de store Lofot-øyene i vest. Den sentrale delen av Kong Olavs vei, som går over Hinnøya, krysser grensen mellom Nordland og Troms flere ganger.

Kong Olavs vei omfatter den tidligere riksvei 19 (Lofotveien) fra Å til Bjerkvik, innerst i Herjangsfjorden i Narvik kommune. Herfra følger veien samme trasé som E6 langs Herjangsfjorden sørover til Stormyra og derfra østover langs Rombaken til Trældal. Veien stiger mellom Trældal og riksgrensen til noe over 500 meter over havet.

Kong Olavs vei ble fergefri i 2007 ved avslutningen av veiprosjektet Lofast.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jon Richardsen

Etter at Hålogalandsbrua fra Ornes til Øyjord kom på plass har fellestraseen for E6 og E10 blitt kortet ned, og ordlyden i artikkelen bør vel endres tilsvarende?

skrev Geir Thorsnæs

Artikkelen er nå omarbeidet noe. Men jeg har ikke tatt med den innkortningen du nevner ettersom den ikke gjelder fellesstrekningen mellom E6 og E10, og dermed ikke Kong Olavs vei. Fellesstrekningen gjelder bare Bjerkvik-Stormyra. Men strekningen Narvik-Bjerkvik er selvfølgelig blitt kortere.
Vennlig hilsen
Geir Thorsnæs

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg