fylkesvåpen

Fylkesvåpen fra 2020
Fylkesvåpen for fylkene fra 2020. Troms og Finnmark fylke ble ikke enige om et felles våpen, og bruker de to gamle.
Fylkesvåpen fra 2020
Av .

Fylkesvåpen er et heraldisk våpen for en fylkeskommune, til bruk for dens myndigheter i segl, stempel, flagg og lignende.

Faktaboks

Også kjent som

fylkesmerke

Norske fylkesmerker vedtas av fylkestinget. Vedtakene var tidligere gjenstand for godkjenning ved kongelig resolusjon, etter at det var innhentet sakkyndig uttalelse fra Riksarkivet, men denne ordningen, som var frivillig, ble opphevet ved en endring av kommuneloven i 2017. Fylkene fikk sine fylkesmerker i perioden 1957–1989.

Historikk

Fra eldre tider er landskapsmerker kjent i flere land. Vi har norske landskapssegl fra middelalderen, til dels for små områder, som Stjørdal fylke og Øvre Namdal halvfylke og fra større områder som Jemtland. Fra nyere tid kjennes segl og flagg for noen få stiftamter og amter.

En samlet plan til våpen for alle norske fylker ble fremlagt i bokform i 1930 (Hallvard Trætteberg: Fylkesmerker – forslag fra Norges Bondelags Fylkesmerkenevnd), med tegninger til skjold, flagg og segl for de 18 landfylkene. Bergen brukte byvåpenet som fylkesmerke til sammenslåingen med Hordaland i 1972, Oslo bruker fortsatt byvåpenet som fylkesmerke.

Fylkesmerker

Fylkesmerker for fylkene til og med 2019. Oslo bruker byvåpenet som fylkesmerke; det er gjengitt i Oslo-artikklelen.

Av /Store norske leksikon ※.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg