Sandnessjøen

Sandnessjøen
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Sandnessjøen er et tettsted i Alstahaug kommune i Nordland. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 4,2 km², og har 6030 innbyggere (2021).

Faktaboks

Etymologi

Sandnes er opprinnelig et gårdsnavn. Bakgrunnen for navnet Sandnessjøen er at det i Sandnesvågen nedenfor gården var landingsplass for båter

Innbyggertall
6030 (SSB, 2021)
Landareal
4,2 km²
Tettstedsnummer
7572 Sandnessjøen

Sandnessjøen er administrasjonssenter i Alstahaug kommune, nordvest på øya Alsta. Gården Sandnes var et høvdingsete i vikingtiden. Sandnessjøen ble handelssted i 1669, og fikk i 1772 et privilegert gjestgiveri. Stedet fikk stort oppsving etter at det ble anløpssted for Hurtigruten i 1893, og i 1899 ble Helgelandske Damskipsselskap A/S etablert her. Sandnessjøen ble første gang registrert som et tettsted ved folketellingen i 1890 da stedet hadde 390 innbyggere. Tettstedet har bystatus fra 1999 etter kommunalt egenvedtak.

Sandnessjøen er trafikknutepunkt og servicesenter for ytre Helgeland. Tettstedet har daglige hurtigruteanløp og en rekke buss-, ferge- og hurtigbåtruter til distriktet omkring. På vestsiden av Alsta sør for tettstedet ligger Sandnessjøen lufthavn Stokka.

I Sandnessjøen ligger blant annet Helgelandssykehuset Sandnessjøen, fylkeskommunal videregående skole og kontor for teleadministrasjonen i Helgeland. Tettstedet har verkstedindustri med blant annet fabrikasjon av offshoreprodukter og skipsopphugging, likeledes næringsmiddelindustri (blant annet fiskeindustri og meieri), samt industrivekstanlegg og næringspark. Sandnessjøen kirke er en korskirke i tre fra 1882.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg