Faktaboks

Etymologi

Sandnes er opprinnelig et gårdsnavn. Bakgrunnen for navnet Sandnessjøen er at det i Sandnesvågen nedenfor gården var landingsplass for båter

Innbyggertall
5949 (SSB, 2023)
Landareal
4,3 km²
Tettstedsnummer
7572 Sandnessjøen
Sandnessjøen
Sandnessjøen
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sandnessjøen er et tettsted i Alstahaug kommune i Nordland. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 4,3 km², og har 5949 innbyggere (2023).

Sandnessjøen er administrasjonssenter i Alstahaug kommune, nordvest på øya Alsta. Gården Sandnes var et høvdingsete i vikingtiden. Sandnessjøen ble handelssted i 1669, og fikk i 1772 et privilegert gjestgiveri. Stedet fikk stort oppsving etter at det ble anløpssted for Hurtigruten i 1893, og i 1899 ble Helgelandske Damskipsselskap A/S etablert her. Sandnessjøen ble første gang registrert som et tettsted ved folketellingen i 1890 da stedet hadde 390 innbyggere. Tettstedet har bystatus fra 1999 etter kommunalt egenvedtak.

Sandnessjøen er trafikknutepunkt og servicesenter for ytre Helgeland. Tettstedet har daglige hurtigruteanløp og en rekke buss-, ferge- og hurtigbåtruter til distriktet omkring. På vestsiden av Alsta sør for tettstedet ligger Sandnessjøen lufthavn Stokka.

I Sandnessjøen ligger blant annet Helgelandssykehuset Sandnessjøen, fylkeskommunal videregående skole og kontor for teleadministrasjonen i Helgeland. Tettstedet har verkstedindustri med blant annet fabrikasjon av offshoreprodukter og skipsopphugging, likeledes næringsmiddelindustri (blant annet fiskeindustri og meieri), samt industrivekstanlegg og næringspark. Sandnessjøen kirke er en korskirke i tre fra 1882.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg