Brønnøysund

Deler av Brønnøysund sentrum, med Hurtigruten ved kai. Foto: www.infoto.no

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Brønnøysund, tettsted og administrasjonssenter i Brønnøy kommune, Nordland. Ligger ved Brønnøysundet mellom fastlandet (Sømnahalvøya) og øyene utenfor; den største og mest kjente av disse er Torget med det kjente fjellet Torghatten.

Faktaboks

innbyggertall:
5054 (2015)

Brønnøysund er et gammelt handelssted og et trafikknutepunkt for søndre del av ytre Helgeland. Stedet anløpes av Hurtigruten, ogBrønnøysund lufthavn, som er en kortbaneflyplass, ligger like sørøst for tettstedet og har daglig forbindelse med landets rutenett. Også helikopterbase knyttet til oljevirksomheten i Norskehavet. Kystriksveien i Nordland (Fv. 17) går gjennom Brønnøysund.

Brønnøysund ble ladested og egen kommune 1923; 4,6 km2 med 1255 innbyggere ved opprettelsen. Kommunen ble 1964 sammensluttet med kommunene Brønnøy og Velfjord, samt området Tosen-Lande av Bindal; Brønnøysund hadde 2064 innbyggere ved sammenslåingen. Tettstedet har etter kommunalt vedtak bystatus fra 2000.

Brønnøysund er et handels- og servicesenter for kommunene på kysten av Sør-Helgeland. Største virksomheter på stedet er Brønnøysundregistrene og Torghatten Trafikkselskap ASA. Noe verksted- og næringsmiddelindustri.

I tettstedet ligger Brønnøysund videregående skole, og her kommer Brønnøysunds Avis ut. Brønnøysund kirke er en nygotisk korskirke i stein fra 1870 der korvegg og inngangsparti har en kjerne fra middelalderen. Krusifiks i tre fra før reformasjonen.

Vedrørende navnet, se Brønnøy.

Kart

Brønnøysund
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg