Faktaboks

Brønnøysund
Etymologi
Etter Brønnøy og - sund (trangt farvann). Førsteleddet er norrønt brunnr, ‘brønn, oppkomme’.
Innbyggertall
4995 (SSB, 2022)
Landareal
3,4 km²
Tettstedsnummer
7542 Brønnøysund

Deler av Brønnøysund sentrum, med Hurtigruten ved kai. Foto: www.infoto.no

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Brønnøysund er et tettsted i Brønnøy kommune i Nordland. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 3,4 km², og har 4995 innbyggere (2022).

Brønnøysund er administrasjonssenter i Brønnøy kommune. Byen ligger ved Brønnøysundet mellom fastlandet (Sømnahalvøya) og øyene utenfor. Den største og mest kjente av disse er Torget med det kjente fjellet Torghatten.

Brønnøysund er et gammelt handelssted og et trafikknutepunkt for søndre del av ytre Helgeland. Stedet anløpes av Hurtigruten. Brønnøysund lufthavn, som er en kortbaneflyplass, ligger like sørøst for tettstedet og har daglig forbindelse med landets rutenett, og har også direkteruter til og fra Gardermoen. Flyplassen inkluderer også en helikopterbase knyttet til oljevirksomheten i Norskehavet, spesielt Nornefeltet. Kystriksveien i Nordland (fylkesvei 17) går gjennom Brønnøysund.

Brønnøysund ble ladested og egen kommune 1923. Kommunen ble i 1964 slått sammen med kommunene Brønnøy og Velfjord, samt området Tosen-Lande fra Bindal kommune. Tettstedet har etter kommunalt vedtak bystatus fra 2000.

Brønnøysund er et handels- og servicesenter for kommunene på kysten av Sør-Helgeland. Største virksomheter på stedet er Brønnøysundregistrene og Torghatten Trafikkselskap ASA. Det er noe verksted- og næringsmiddelindustri.

I tettstedet ligger Brønnøysund videregående skole, og her kommer Brønnøysunds Avis ut. Brønnøysund kirke er en nygotisk korskirke i stein fra 1870 der korvegg og inngangsparti har en kjerne fra middelalderen. Et krusifiks i tre er fra før reformasjonen.

Brønnøysund
Brønnøysund
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg