Hemnesberget

Artikkelstart

Hemnesberget er et tettsted i Hemnes kommune i Nordland. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 1,1 km², og har 1260 innbyggere (2021).

Faktaboks

Innbyggertall
1260 (SSB, 2021)
Landareal
1,1 km² (SSB, 2021) km²
Tettstedsnummer
7621 Hemnesberget

Stedet ligger ytterst på Hemneshalvøya, en halvøy i Ranfjorden dannet av fjordens to armer, Finneidfjorden og Sørfjorden. Hemnesberget har god havn og vokste opp som et sentralt samlingssted for bygdene rundt fjorden. Tettstedet har trevare- og båtbyggingsindustri med lange tradisjoner.

Hemnesberget ble kirkested allerede i 1536. Nåværende kirke er en korskirke i tre fra 1872 med et sentralt plassert tårn. Hemnes kirke har 800 plasser, og størrelsen avspeiler tettstedets rolle som tidligere kommunesenter.

En stor del av Hemnesberget ble rammet av en brannkatastrofe i april 1923 da mer enn 120 hus ble lagt i aske. I mai 1940 fikk tettstedet store ødeleggelser ved krigshandlinger. Først satte tyskerne 10. mai i land tropper med skip og fly, og det kom til kamper, og fire dager senere bombarderte to allierte krigsskip stedet, noe som førte til at store deler av bebyggelsen brant ned (rundt 110 hus). Hemnesberget har likevel bevart noen eldre bygninger som er vernet og huser en del samlinger, blant annet en maritim utstilling og redaksjonslokale og trykkeri til Nordlands Avis (1893-1978). Disse drives av Helgeland Museum.

Før byggingen av Nordlandsbanen var Hemnesberget et viktig ferjested og knutepunkt for landeveistrafikk gjennom Nordland. I dag har stedet tilknytning til E 6 i Finneidfjord (fylkesvei 808).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg