Ludvig 14 (1638-1715) var eneveldig konge i Frankrike. Uttrykk for dette er det ord som er blitt tillagt ham: Staten, det er jeg (l'état c'est moi). Maleri av Hyacinthe Rigaud, tilgjengelig som offentlig eiendom (public domain).

. fri

Enevelde eller diktatur er en styreform karakterisert ved ekstrem, i prinsippet uavgrenset, maktkonsentrasjon hos én person.

Betegnelsen enevelde er særlig brukt om de uinnskrenkede monarkier som preget flere europeiske land fra 1600- til 1800-tallet. Norge hadde monarkisk enevelde fra 1660 til 1814 (se Norges historie fra 1537 til 1814).

I vår tid omtales eneveldige monarkier, som i enkelte land på den arabiske halvøya, oftest som diktaturer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

16. mai 2014 skrev Sverre Olav Lundal

Artikkelen gjev ein prinsipiell definisjon på einevelde, men han tek ikkje føre seg korleis eineveldet arta seg i praksis, til dømes i Danmark-Noreg. Kongen kunne ikkje styra heile riket åleine, difor var han avhengig av rådgjevar, ministrar og byråkrati. Korleis dette fungerte hadde vore interessant å få belyst.Kongane var ulike og nokre let byrakratiet få arbeida i fred.

16. mai 2014 svarte Dag Einar Thorsen

Det er naturligvis helt riktig, og noe som ville være naturlig å ta opp i en større artikkel med samme tema. Skriv gjerne et forslag!Beste hilsen,Dag Einar Thorsen.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.