enevelde

Ludvig 14 (1638-1715) var eneveldig konge i Frankrike. Uttrykk for dette er det ord som er blitt tillagt ham: Staten, det er jeg (l'état c'est moi). Maleri av Hyacinthe Rigaud, tilgjengelig som offentlig eiendom (public domain).
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Enevelde eller diktatur er en styreform karakterisert ved ekstrem, i prinsippet uavgrenset, maktkonsentrasjon hos én person.

Betegnelsen enevelde er særlig brukt om de uinnskrenkede monarkiene som preget flere europeiske land fra 1600- til 1800-tallet. Norge hadde monarkisk enevelde fra 1660 til 1814 (se Norges historie fra 1537 til 1814).

I vår tid omtales eneveldige monarkier, som i enkelte land på den arabiske halvøya, oftest som diktaturer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Sverre Olav Lundal

Artikkelen gjev ein prinsipiell definisjon på einevelde, men han tek ikkje føre seg korleis eineveldet arta seg i praksis, til dømes i Danmark-Noreg. Kongen kunne ikkje styra heile riket åleine, difor var han avhengig av rådgjevar, ministrar og byråkrati. Korleis dette fungerte hadde vore interessant å få belyst.Kongane var ulike og nokre let byrakratiet få arbeida i fred.

svarte Dag Einar Thorsen

Det er naturligvis helt riktig, og noe som ville være naturlig å ta opp i en større artikkel med samme tema. Skriv gjerne et forslag! Beste hilsen,Dag Einar Thorsen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg