Saltfjellet

Saltfjellet. Landskap ved Lønsdal stasjon. I bakgrunnen Lønstindan, som går opp til 1506 moh.

Av /KF-arkiv ※.
Lønselva
Parti fra Lønselva som er hovedelv i Saltdalsvassdraget og kommer fra Saltfjellet. Elva, som renner nordover, danner Saltelva etter sammenløpet med Junkerdalselva og har munning i Saltdalsfjorden i Rognan.
Lønselva
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Saltfjellet er et fjellområde i Rana, Saltdal og Beiarn kommuner, Nordland, mellom Dunderlandsdalen i sør og fylkesvei 812/fylkesvei 813 mellom Saltdal og Beiarn i nord. Lenger øst danner Junkerdalen en naturlig nordgrense for Saltfjellet. I vest danner Svartisen/Beiardalen grensen, og i øst svenskegrensen. Saltfjellet danner skillet mellom Helgeland i sør og Salten i nord.

Saltfjellet utgjør i øst et viddelignende område med vide daler og oftest avrundede fjell, mens det i vest er mer kupert og har større høydeforskjeller. Høyeste fjell er Ørfjellet (1751 meter over havet) som ligger i Saltdal kommune, like vest for E6 og Nordlandsbanen. Saltfjellet har enkelte mindre isbreer, særlig i sørvest.

Det går fire markerte dalfører nord–sør over Saltfjellet. I øst går Lønsdalen med avløp nordover til Saltdalen, sentralt i området går Bjøllådalen i øst og Blakkådalen i vest, begge med avløp til Dunderlandsdalen i sør, og lengst vest går Beiardalen som har avløp nordover til Beiarfjorden.

Hoveddalenes retning er bestemt av berggrunnens struktur. Øst for Bjøllådalen består berggrunnen hovedsakelig av grunnfjell (granitt og granittisk gneis), og mot vest mest glimmerskifer og glimmergneis av kaledonsk alder (se kaledonske orogenese) gjennomsatt av flere nord–sørgående ganger av kalkstein og marmor. I kalkrike områder finnes ikke sjelden elver som har til dels underjordiske løp, blant annet Russelva, en sideelv til Saltdalselva fra vest. Mange morenerygger viser isens tilbaketrekning under siste istid. Bortsett fra dalførene der det finnes noe bjørk, er Saltfjellet skogløst.

Saltfjellet er et yndet turterreng både sommer og vinter, med flere ubetjente turisthytter. Ved Lønsdal ligger et høyfjellshotell. Foruten litt jakt og fiske er reindrift den eneste næringsvirksomhet av betydning i området.

Nordlandsbanen og E6 passerer Saltfjellet mellom Dunderlandsdalen i sør og Lønsdalen, øvre del av Saltdal, i nord. Passhøyden her er rundt 700 meter over havet. Vinterstid er veien iblant sperret på grunn av snøforholdene. Polarsirkelen krysser Saltfjellet like sør for Stødi. Ved E6 her er det reist en minnestøtte over jugoslaviske fanger som omkom på Saltfjellet under tvangsarbeid på jernbanen i 1942–1945, under andre verdenskrig. Her er også tre fredede samiske offersteiner.

Det meste av de sentrale og vestre delene av fjellområdet inngår i Saltfjellet–Svartisen nasjonalpark.

Om navnet, se Salten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg