Saltfjellet

Saltfjellet. Landskap ved Lønsdal stasjon. I bakgrunnen Lønstindan, som går opp til 1506 moh. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Saltfjellet av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Saltfjellet, fjellområde i Rana, Saltdal og Beiarn kommuner, Nordland, mellom Dunderlandsdalen i sør og Saltdalen i nord, Svartisen i vest og Sverige i øst.

Saltfjellet utgjør et viddelignende område med vide daler og oftest avrundede fjell i øst, mens den vestlige delen er mer kupert og har større høydeforskjeller. Høyeste fjell er Ørfjellet (1751 moh.) i Saltdal. Flere mindre isbreer. Dalførene Lønsdalen (fra nord), Bjøllådalen og Blakkådalen (fra sør) skjærer seg gjennom Saltfjellet med retning nord–sør, bestemt av berggrunnens strukturer. Øst for Bjøllådalen består berggrunnen hovedsakelig av grunnfjell (granitt og granittisk gneis), og mot vest mest glimmerskifer og glimmergneis av kaledonsk alder (se kaledonske orogenese) gjennomsatt av flere nord–sørgående ganger av kalkstein og marmor. Mange morenerygger o.a. viser isens tilbaketrekning under siste istid. Bortsett fra dalførene, hvor det finnes noe bjørk, er Saltfjellet skogløst.

Saltfjellet er et yndet turterreng både sommer og vinter, med ubetjente turisthytter. Ved Lønsdal ligger et høyfjellshotell. Foruten litt jakt og fiske er reindrift den eneste næringsvirksomhet av betydning. Nordlandsbanen og E 6 passerer Saltfjellet fra Dunderlandsdalen i sør til Lønsdalen, øvre del av Saltdal, i nord. Vinterstid er veien iblant sperret på grunn av snøforholdene. Passhøyde 700 moh. Polarsirkelen krysser Saltfjellet like sør for Stødi. De sentrale og vestre deler av fjellområdet ligger i Saltfjellet–Svartisen nasjonalpark. Ved E 6 er det reist en minnestøtte over jugoslaviske krigsfanger som omkom på Saltfjellet under tvangsarbeid 1942–45. Ved Stødi står tre fredede samiske offersteiner.

Om navnet, se Salten.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg