Dunderlandsdalen, dalføre i Rana kommune, Nordland, i videste forstand det rundt 80 km lange dalføret som strekker seg hovedsakelig i nordøstlig retning fra botnen av Ranfjorden i Mo, til vannskillet mot SaltdalSaltfjellet. Dunderlandsdalen i egentlig forstand begrenser seg til strekningen mellom sammenløpet av Langvassåga og Ranelva på Røssvoll, rundt 10 km ovenfor fjordbotnen, til sammenløpet av Virvasselva og Randalselva like ovenfor Krokstrand; nedenfor dette heter elva Ranelva. Slik definert er Dunderlandsdalen rundt 50 km lang.

Dalen danner flere buer som følger strøkretningen i berggrunnen.  Dalen er mange steder meget trang der elven har skåret seg ned i det skifrige fjellet. Det er også enkelte bredere partier med veldyrkede gårder på elveavsetninger, særlig ved munningen av sidedaler. Havavleiringer finnes opp til ca. 130 moh. Dalsidene er bratte og skogkledde (gran, furu og bjørk).

På nordsiden av dalen, på en strekning av ca. 20 km, ligger mektige jernmalmfelter, Dunderlandsdalens jernmalmfelter. Det har med flere avbrudd vært gruvedrift her siden 1902. I 1947 overtok Staten gruvene og etablerte Rana Gruber A/S. Etter en del prøvedrift har det vært regulær drift siden 1964. I Dunderlandsdalen finnes også marmorforekomster.

Bosetningen i dale strekker seg til Krokstrand, ca. 60 km fra Mo. Her står det flere gamle hus med blant annet en fin samling eldre redskaper og bruksgjenstander. Størstedelen av bosetningen er i den nederste del av dalen. Dalen har i alt 1155 innbyggerne ovenfor Røsvoll (2016), 71 prosent nedenfor Nevernes, 31 prosent fra og med Nevernes og opp til Krokstrand. I nedre del ligger tettstedet Storforshei med 626 innbyggere (2015). Mange av arbeidstakerne i dalen er knyttet til gruvedriften. Gårdsdriften er særlig basert på storfe- og sauehold.

Av dalens severdigheter kan nevnes den 480 m lange laksetrappen i Reinfossen med Europas angivelig lengste laksetunnel, 350 m, og 90 hvilebassenger. Gjennom Dunderlandsdalen går E 6 og Nordlandsbanen.

Vedrørende navnet, Dunderland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.