Skjomen kraftverk er et vannkraftverk i Sør-Skjomen, Narvik kommune, Nordland. Kraftverket ligger i Skjomavassdraget.

Kraftverket utnytter et samlet nedbørsfelt på 712 km². Magasinkapasiteten domineres av Lossivatnet (732–700 moh.), Langvatnet (678–674 moh.) og vatnet som kommer ut fra Båtsvatn kraftverk. Nedbørfeltet inkluderer Nordelva og Sørelva i øvre Skjoma, Kjårdaelva, og overføring via Sitasjavri av Langvatnet, som egentlig har avløp til Store Luleälven i Sverige. Samlet magasinkapasitet er 721 millioner m³. Kraftverket utnytter en fallhøyde på 610 meter fra Iptojàvri (616–606 moh.) og Kjårdavatnet (616–590 moh.) og ned til turbinene.

Stasjonen har tre aggregater bestykket med peltonturbiner. Generatorene har alle en ytelse på 120 MVA. Samlet installert effekt er 313 MW, og midlere årsproduksjon er 1208 GWh.

Skjomenutbyggingen omfattet dessuten Båtsvatn kraftverk og Norddalen kraftverk (7,5 MW, 32 GWh) høyere oppe i Skjomavassdraget. For å forbedre det visuelle uttrykket av den delvis tørrlagte elva er det bygget en rekke terskler. Utbyggingen av Skjomen kraftverk fikk stor betydning for bygda, som samtidig fikk veiforbindelse med omverden.

Kraftverket ble trinnvis satt i drift fra 1973 til 1980. Eier er Statkraft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg