Faktaboks

Innbyggertall
42 800 (SSB, 2023)
Landareal
14,9 km²
Tettstedsnummer
7501 Bodø
Bodø, med Landegode i bakgrunnen
Bodø, med Landegode i bakgrunnen
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Havna i Bodø
Både fritids- og yrkesbåter i Bodø havna.
Havna i Bodø
Av /https://haukland-grafisk.no/foto-copyright.html.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Bodø er et tettsted i Bodø kommune i Nordland. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 14,9 km², og har 42 800 innbyggere (2023).

Bodø er administrasjonssenter i Bodø kommune. Etter bombingen under andre verdenskrig ble Bodø sentrum gjenreist med et tilnærmet rettvinklet gatenett med lange og brede gater parallelt med havnen og kortere og smalere gater på tvers. Tettbebyggelsen har siden vokst betydelig utover det tradisjonelle sentrumsområdet. Det meste av boligbyggingen har siden 1960-årene funnet sted østover langs Rv. 80, og ca. 10 km fra sentrum. Her ligger blant annet bydelene Hunstad og Mørkved som har egne bydelssentra, men som ennå i stor grad har preg av forsteder eller sovebyer.

Etter hvert har den bymessige bebyggelsen vokst langs en akse nordover mot Kjerringøy, blant annet i Skivika, som i dag inngår i Bodø tettsted, og i Løpsmarka lenger nord som utgjør et eget tettsted. Byutviklingen skjer også østover langs Rv.80 med blant annet Hunstad og Mørkved som inngår i Bodø tettsted, mens Løding innerst på halvøya Tverrlandet lenger øst utgjør et eget tettsted.

Panorama over Bodø
Bodø sett fra Rønvika. Tettstedet er omgitt av flotte fjell og øyer på alle kanter.
Panorama over Bodø
Av /https://haukland-grafisk.no/foto-copyright.html.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Kart

Bodø
Bodø
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg