Mosjøen

Sjøgata i Mosjøen med eldre, fredet trehusbebyggelse. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Mosjøen er et tettsted i Vefsn kommune i Nordland. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 6,5 km², og har 9812 innbyggere (2021).

Faktaboks

Innbyggertall
9812 (SSB, 2021)
Landareal
6,5 km²
Tettstedsnummer
7581 Mosjøen

Tettstedet ligger på en flat sandmo innerst i Vefsnfjorden, ved utløpet av elvene Vefsna fra sør og Skjerva fra øst. Vest for tettstedet stiger Øyfjellet med høyeste punkt, Stortuva (818 meter over havet), bratt opp.

Historie

Mosjøen nevnes første gang som boplass i 1660-årene. Fra 1700-tallet regner man med fast bosetning, mot slutten av 1700-tallet ble det stor aktivitet innen tømmernæringen (fløyting av tømmer, sagbruksvirksomhet og utskiping). Fra da av utviklet Mosjøen seg raskt til et handelssted.

Ved lov av 11. april 1874 fikk Mosjøen fra 1. januar 1875 ladestedsrettigheter og ble ett år senere bykommune. Denne statusen hadde Mosjøen til 1962 da bykommunen ble innlemmet i storkommunen Vefsn. Mosjøen er således Nordlands nest eldste og Helgelands eldste by.

Næringsliv

Mosjøen sentrum
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mosjøen har siden utviklet seg til et industristed. Det meste av industrien ligger på nordsiden av Skjerva, dels på utfyllinger i fjorden. Her ligger også havneanlegg og jernbanestasjon. Sør for elva ligger det eldste, meget regelmessig regulerte byområdet. Dominerende bedrift er Alcoa Mosjøen (tidligere Elkem Aluminium Mosjøen og Mosjøen Aluminiumverk, i drift fra 1958).

Det meste av den andre industrien av betydning i Mosjøen, som veveri, trevareindustri og slakteri er nedlagt de siste årene, og viktigste industribransje i dag utenom aluminiumsindustrien er verkstedindustri. Av andre næringer i Mosjøen utenom offentlig administrasjon og tjenesteyting (blant annet Vefsn kommunes virksomhet, Helgelandssykehuset Mosjøen, fylkeskommunale skoler, hovedsete for Helgelandskraft, med videre) merkes varehandel og overnattings- og serveringsvirksomhet.

Mosjøen havn KF er Nord-Norges største containerhavn. Her er også en stor LNG-terminal (flytende naturgass) og tømmerhavn. Av virksomheter ellers kan nevnes at Mosjøen har Nord-Norges eldste bakeri fra 1906, i dag drevet av fjerde generasjons baker.

Kultur, utdanning og medier

Mosjøen sett mot nord-øst fra Trongskaret, mai 2018
Mosjøen
Lisens: CC BY SA 3.0

Tettstedet har videregående skoler og folkehøyskole, og her kommer Helgelendingen (tidligere Helgeland Arbeiderblad) ut.

Dolstad kirke fra 1735 er Nord-Norges eldste åttekantede kirke. Ved kirken ligger Vefsn Museum, et bygdetun med gamle bygninger fra Vefsn.

Samferdsel

Nordlandsbanen og E6 passerer Mosjøen, som også har veiforbindelse med Sandnessjøen ute ved kysten (Fv.78). Mosjøen lufthavn, Kjærstad er en småflyplass like sør for byen.

Bebyggelse og befolkning

Langs Vefsna ligger Sjøgata med vernet trehusbebyggelse fra 1800-tallet. Dette er den eldste, bymessige delen av Mosjøen og er Nord-Norges eldste bevarte sammenhengende trehusbebyggelse.

Kart

Mosjøen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg