Faktaboks

Skutvik
Etymologi
‘skute’ og ‘vik’
Skutvik fra Kværna
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Skutvik er en tettbebyggelse i Hamarøy kommune, Nordland fylke, beliggende ved Økssundet, ytterst på Ytre Hamarøy. Stedet har cirka 200 innbyggere og ligger lengst sør på den forrevne og værharde kyststripa som går fra Skutvik nordover til Buvåg.

Natur

Innenfor kysten preges landskapet av bratte fjell. Mellom Rørvika ved Skutvik og Utåkervika ligger Rørvikmarka med einerbevokste daler og bratte åser. Nord for Skutvik finner man de sørligste delene av Hamarøytindan, med toppene Dalsfjellet, Vågsfjellet, Sørtinden og Salen. Sørtinden er høyest, og rager 867 meter over havet. Utåkervika mot Vestfjorden har en fin sandstrand.

Øst for Skutvik er to områder vernet som naturreservat; Steinlandsosen og Steinlandsvatnet.

Samferdsel

Fra Skutvik går det bilferge over Vestfjorden til Skrova og Svolvær. Sambandet ble startet i 1963, og har vært diskutert nedlagt etter at Lofast sto klar i 2007. Imidlertid har trafikken holdt seg bra, og helårsruten holdt det gående helt til 2014. Etter dette er ferjedriften redusert til sommerperioden.

Fra 1957 til 1990 var det også ferjeforbindelse fra Skutvik til Bogøy i Steigen. Skutvik har daglig anløp av Nordlandsekspressen – hurtigbåten til Svolvær og Skutvik. Fylkesveg 81 går østover fra Skutvik over Hamarøy til Ulvsvåg på E6.

Kultur og næringsliv

Skutvik og området rundt har vært bebodd siden steinalderen, og ved Nesstraumen, sørøst for Skutvik, var det tidligere hjemmehavn for vikinger. Der finnes også 29 registrerte gravhauger – de fleste datert til yngre steinalder.

Installasjonen Stella Maris (1994) av Steinar Christensen inngår i Skulpturlandskap Nordland. Store deler av Knut Hamsuns «Landstrykere» ble filmatisert rett nord for Skutvik, på det veiløse stedet Sørdal.

Av næringsliv har stedet blant annet et lakseslakteri, bensinstasjon og butikk.

Kart

Skutvik
Skutvik
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg