Ofoten er en tidligere kommune i Nordland, opprettet 1837 ved innføringen av det lokale selvstyret, 1884 delt i to kommuner, Evenes og Ankenes. Fra Ankenes ble Narvik 1902 skilt ut som bykommune, og fra Evenes ble et mindre område 1912 overført til Trondenes kommune i daværende Troms fylke. I 1925 ble så Ballangen skilt ut fra Evenes. Ofoten kommune i perioden fra 1837 til 1884 var etter dette blitt til fire nye kommuner, hvorav en bykommune, og Ofoten var etter 1884 utgått som kommunenavn.

Ofoten, som var et kommunenavn fra 1837 til 1884, var før 1837 navn på et prestegjeld i Nordre Salten prosti, og dette prestegjeldet var utgangspunkt for Ofoten kommune som ble opprettet dette året. Etter 1884 er Ofoten i stadig større grad brukt som et områdenavn, om det området omkring Ofotfjorden som tidligere hadde vært en del av Salten. I dag er denne bruken av navnet enerådende.

Navnet kommer av norrønt Ófóti, opprinnelig navn på Ofotfjorden. Førsteleddet ó er muligens av norrønt úfr, 'bergugle', siste ledd av fótr, 'fot', trolig etter formen på fjorden. Det er også satt frem forslag om at førsteleddet o kan gå tilbake til norrønt á, 'elv', og at sisteleddet fótr kan være brukt om elvemunningen og landet omkring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg