Brønnøysund lufthavn, Brønnøysund

Brønnøysund lufthavn, sivil, regional lufthavn i det norske kortbanenettet. Lufthavnen ligger i Brønnøy kommune, Nordland, cirka 2,0 km sørøst for Brønnøysund sentrum, og er eid og drevet av Avinor AS.

Brønnøysund lufthavn åpnet 30. juni 1968.

Trafikken over Brønnøysund lufthavn har de siste årene hatt en god utvikling, mye takket være offshoretrafikken til Skarv- og Nornefeltet i Norskehavet. Som en konsekvens, satte Widerøe i 2010 inn daglig avgang direkte til Oslo, med en større flytype. Dette er senere utvidet med ytterligere flere avganger. 26. mai 2008 ble det åpnet et nytt terminalbygg på flyplassen.

Lokalt næringsliv, i samarbeid med Olav Thon, har i flere år jobbet for å få utvidet rullebanen til 2 000 meter.

Ved lufthavnen finner man en av basene til CHC Helicopter, som opererer trafikken mellom Brønnøysund og oljeinstallasjonene i Norskehavet.

6. mai 1988 styrtet Widerøes kveldsavgang WF710 fra Trondheim opp langs Helgelandskysten til Bodø i fjellet Torghatten ved Brønnøysund, sydvest for flyplassen. Om bord i flyet – en Dash 7 – var det 33 passasjerer og et mannskap på tre.

Pilotene startet i halv nitiden på kvelden innflyvingen til mellomlanding i Brønnøysund i tåke og dårlig sikt. De meldte fra til tårnet om posisjon, og ba om landingstillatelse. To minutter senere forsøkte tårnet å få kontakt med flyet, men fikk ikke svar.

Det ble slått katastrofealarm umiddelbart, og flyet ble funnet senere samme kveld. Flyet hadde fløyet rett i fjellveggen et par hundre meter under toppen av Torghatten. Redningsarbeidet var vanskelig. Alle de 36 ombord mistet livet – mange av passasjerene var på vei til Brønnøysund for å delta i en konfirmasjon.

Man slo fast at flyet hadde vært ute av kurs. Normalt skulle flyet komme inn til Brønnøysund sør for Torghatten, men denne kvelden kom de inn fra vest mot øst – rundt 300 meter lavere enn hvor flyet skulle ha vært.

  • 8. september 1997 styrtet et Super Puma-helikopter i havet, på vei fra Brønnøysund lufthavn til Norne-installasjonen i Nordsjøen. 12 personer omkom.

Brønnøysund Lufthavn. Foto: www.infoto.no

av Harald Harnang. Begrenset gjenbruk

  • Passasjerer (inkludert transitt og offshore) i 2017: 118 344
  • ICAO: ENBN
  • IATA: BNN
  • Betjening: AFIS
  • Rullebane 22/14 (TODA): 1199/1199 m.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

27. februar 2009 skrev Brage Brækkan

Godkjent rullebane 1199 meter. Asfaltert lengde ca. 1450 meter.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.