Brønnøysunds Avis

Avishode til Brønnøysunds Avis
Brønnøysunds Avis.
Brønnøysunds Avis var den første nyhetavisen i Norge som fikk egen nettavis. Dette skjedde 6. mars 1995, to dager før Dagbladet kom med sin nettutgave. Daværende redaktør Petter Stephan Krokaa (bildet) var levende opptatt av ny teknikk, og han skal ha æren for denne begivenheten.
Petter Stephan Krokaa
Brønnøysunds Avis.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Brønnøysunds Avis er en lokalavis i Brønnøysund. Avisen ble grunnlagt i 1920 og eies av Polaris Media ASA, som er majoritetsaksjonær, og andre mindre aksjonærer.

Avisen dekker Sør-Helgeland med kommunene Brønnøy, Sømna, Vega, Vevelstad og Bindal,

Brønnøysund avis var den første norske dagsavisen som etablerte egen nettavis den 6. mars i 1995.

Historie

Starten gikk treigt for Brønnøysunds Avis. I juni 1919 ble det innbudt til aksjetegning, men først 8. oktober året etter kom første utgave. «Ennå gjenstod å skaffe et tilstrekkelig billig, men effektivt personale,» skrev styrets første formann, Einar Høvding, i et jubileumsskrift fra 1960.

Regelmessige utgivelser ble det fra 22. oktober samme år, da Brønnøysunds Avis som hovedregel kom ut med to nummer i uken.

Brønnøysunds Avis og Bokhandel sto som utgiver. For de lokale entusiastene som startet avisen, var første mål å lage en avis for Sør-Helgelands befolkning som i 1920 var på ca. 14 000 innbyggere. Men like viktig var det å etablere et trykkeri og en bokhandel. Bokhandelen var med i selskapet helt til i 2003, da den ble solgt og skilt ut som egen bedrift. Etter en noe mager start i 1920 gikk driften allerede etter et par–tre år i balanse.

Brønnøysunds Avis fortsatte å komme ut under annen verdenskrig. Styret hadde problemer med å få besatt redaktørstillingen, for ikke alle likte den øvelsen å ligge lavt i terrenget. På grunn av papirrasjonering ble utgivelsene redusert til én gang i uken, men abonnementet kostet det samme.

1. november 1944 ble bedriften rammet av brann. Bygninger og teknisk utstyr ble skadd, og arkivet gikk tapt. I trykkeriet var maskineriet intakt, men ild og sjøvatn som var brukt til slukking, gjorde at det måtte en grundig renoveringsjobb til for å få alt igang igjen.

Sør-Helgeland og Brønnøysund ble mer påvirket av Oslo etter hvert som trafikken gikk fra sjø til land. Men isolasjonen gjorde at samfunnet sto samlet og kjempet for sine saker. Tosenveien, som forbinder regionen med E6, og etableringen av Brønnøysundregisteret var blant slike saker som også avisen kjempet for.

Fra 1963 begynte Brønnøysunds Avis å komme ut tre ganger i uken. Mosjøen-avisen Helgeland Arbeiderblad ble etter hvert en alvorlig konkurrent, særlig etter at avisen etablerte et avdelingskontor i Brønnøysund, og kunne tilby avis seks dager i uken. Selv om lokalpatriotismen stikker dypt også i Brønnøysund, var det mange som lot seg friste av en daglig avis.

Lokalavisen i Brønnøysund møtte utfordringen med å øke utgivelsene fra tre til fem utgaver i uken. Mandag lot man være avisfri, og dermed klarte man å få maksimalt med utgivelser uten å ha for mange på jobb på søndag. Samtidig gikk avisen over til kveldsdistribusjon slik at den kunne bringe ferskere nyheter.

Opplag

År Opplag
1953 3118
1969 4146
1989 5812
1998 4756
2008 4516
2015 3406
2020 3956

Til og med 2015 gjelder opplagstallene papirutgaven. Fra 2020 brukes netto opplagstall for digitalt abonnement og papirabonnement. Kilden er opplagstallene avisene rapporterer til Mediebedriftenes Landsforening (MBL) for andre halvår.

Fakta

  • Første nr. 8.10.1920.
  • Utkom ikke i perioden 26.11.1944–15.2.1945.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg