Strandflate på Måstad på Værøy.

Zorrolll. fri

Strandflate. Dønna i Nordland.

Lars Mæhlum. fri

Strandflate, landskapsform, vanlig langs Norges kyst fra Ryfylke til Vest-Finnmark. Strandflaten er en erosjonsflate, slakt skrånende fra 60-70 moh. til 30-40 m under dagens havnivå. Bredden varierer fra noen få km til nær 50 km. Særlig bred er strandflaten utenfor kysten av Nordmøre og Sør-Trøndelag (med øyene Smøla, Hitra og Frøya) og på Helgeland. Strandflaten avgrenses inn mot land av en oftest bratt fjellvegg. Spredte restfjell, ofte flere hundre meter høye med steile sider, finnes mange steder ute på strandflaten, f. eks. på Træna i Nordland. Der strandflaten ligger nær havnivå, gir den opphav til et utall større og mindre øyer, holmer, skjær og båer med smale sund imellom.

Termen "strandflate" ble introdusert av geologen Hans Reusch i 1894. Strandflate finnes på Svalbard og Grønland, men er ellers sjelden utenfor Norge; i internasjonal engelskspråklig faglitteratur omtales landformen som «strandflat».

Strandflaten regnes å være dannet gjennom de siste 5-10 mill. år ved en samvirkning av frostforvitring, bølge- og iserosjon. I isfrie perioder er det ved forvitring og bølgeslag dannet store mengder løsmateriale som under istidene er skjøvet ut på kontinentalsokkelen. Fordi havnivået under større nedisninger har vært lavere enn i dag, er erosjonen ført ned til en basis under dagens havnivå, slik at en større del av strandflaten i dag ligger under enn over vann.

Strandflaten har vært og er viktig for bosetningen langs kysten. Muligheter for jordbruk på strandflatens landbrem og flate øyer, kombinert med gode gytemuligheter for matfisk på grunnene og sikre havner, har gitt opphav til fiskerjordbruket som næringsvei. Strandflatens tradisjonelle kulturlandskap, skapt av generasjoner av fiskerbønder, er gitt særskilt oppmerksomhet og status ved at Vegaøyan i Nordland er innlemmet i UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

 

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

30. november 2010 skrev Inge Bryhni

1. Fint bilde fra Dønna! Men bildet fra Husøy ville jeg ikke ha godtatt som illustrasjon av strandflaten som landform.

2. Ta med med Smøla,Hitra og Frøya som eksempler (eller for enkelhets skyld bare skyte inn "Møre og Romsdal," foran "Sør-Trøndelag").

3. I slutten av første avsnitt kunne dere føye til at uttrykket ble innført av Hans Reusch (1894). (Tror Nansen var den første til å bruke uttrykket "strandflat", men har ikke sjekket dette.Ellers fint å se at dere er aktive fremdeles!

Beste hilsen Inge

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.