Brønnøysundregistrene helt nede i sjøkanten i Brønnøysund. Foto: BR-reg.

. Begrenset gjenbruk

Brønnøysundregistrene er en statlig forvaltningsetat som består av 18 forskjellige statlige elektroniske registre. Formålet er å skape orden og forenkling for næringslivet og for innbyggerne. 

De viktigste registrene er Løsøreregisteret, Foretaksregisteret, Enhetsregisteret, Regnskapsregisteret, Oppgaveregisteret, Konkursregisteret og Ektepaktregisteret.

Brønnøysundregistrene har driftsansvar for Altinn.

Registerdrift i Brønnøysund startet med Løsøreregisteret, etablert i 1980. Frem til 1988 var registerenheten i Brønnøysund et underbruk av Sorenskriveren i Brønnøy. Fra 1988 ble Brønnøysundregistrene egen statlig forvaltningsetat, fortsatt underlagt justisdepartementet. Fra 2001 ble registrene en etat underlagt Nærings- og handelsdepartementet.

I tillegg til registrene driver samme institusjon Gebyrsentralen, som er ansvarlig for registrering av bilag og fakturering i forbindelse med tvangsforretninger. Gebyrsentralen administrerer også Jegerregisteret for Direktoratet for naturforvaltning, et register over jegere som har kvalifisert seg for å drive jakt i Norge.

Brønnøysundregistrene har hovedkontor i Brønnøysund. I 2009 ble det ved en virksomhetsoverdragelse etablert en seksjon i Narvik, med innholdsansvar for informasjonsdelen i Altinn og en telefonstøttetjeneste, begge med informasjon om etablering og drift av næringsvirksomhet.

Brønnøysundregistrene har pr. 2013 cirka 550 ansatte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.