Brønnøysundregistrene

Logo
Av .

Brønnøysundregistrene helt nede i sjøkanten i Brønnøysund. Foto: BR-reg.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Brønnøysundregistrene er en statlig forvaltningsetat som består av 18 forskjellige statlige elektroniske registre. Formålet er å skape orden og forenkling for næringslivet og for innbyggerne.

De viktigste registrene er Løsøreregisteret, Foretaksregisteret, Enhetsregisteret, Regnskapsregisteret, Oppgaveregisteret, Konkursregisteret og Ektepaktregisteret.

Historikk

Registerdrift i Brønnøysund startet med Løsøreregisteret, etablert i 1980. Frem til 1988 var registerenheten i Brønnøysund et underbruk av Sorenskriveren i Brønnøy. Fra 1988 ble Brønnøysundregistrene egen statlig forvaltningsetat, fortsatt underlagt justisdepartementet. Fra 2001 ble registrene en etat underlagt Nærings- og handelsdepartementet.

Brønnøysundregistrene hadde driftsansvar for Altinn fram til 2020, da deler av etaten ble overført til Digitaliseringsdirektoratet, som også overtok dette driftsansvaret.

Andre tjenester

I tillegg til registrene driver samme institusjon Gebyrsentralen, som er ansvarlig for registrering av bilag og fakturering i forbindelse med tvangsforretninger. Gebyrsentralen administrerer også Jegerregisteret for Direktoratet for naturforvaltning, et register over jegere som har kvalifisert seg for å drive jakt i Norge.

Hovedkontor

Brønnøysundregistrene har hovedkontor i Brønnøysund. I 2009 ble det ved en virksomhetsoverdragelse etablert en seksjon i Narvik, med innholdsansvar for informasjonsdelen i Altinn og en telefonstøttetjeneste, begge med informasjon om etablering og drift av næringsvirksomhet.

Direktør fra 2013 er Lars Peder Brekk.

Brønnøysundregistrene har per 2016 cirka 530 ansatte.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg