Brønnøysundregistrene helt nede i sjøkanten i Brønnøysund. Foto: BR-reg.

. Begrenset gjenbruk

Brønnøysundregistrene er en statlig forvaltningsetat som består av 18 forskjellige statlige elektroniske registre. Formålet er å skape orden og forenkling for næringslivet og for innbyggerne.

De viktigste registrene er Løsøreregisteret, Foretaksregisteret, Enhetsregisteret, Regnskapsregisteret, Oppgaveregisteret, Konkursregisteret og Ektepaktregisteret.

Brønnøysundregistrene har driftsansvar for Altinn, som er en av de viktigste nettportalene i det offentlige.

Registerdrift i Brønnøysund startet med Løsøreregisteret, etablert i 1980. Frem til 1988 var registerenheten i Brønnøysund et underbruk av Sorenskriveren i Brønnøy. Fra 1988 ble Brønnøysundregistrene egen statlig forvaltningsetat, fortsatt underlagt justisdepartementet. Fra 2001 ble registrene en etat underlagt Nærings- og handelsdepartementet.

I tillegg til registrene driver samme institusjon Gebyrsentralen, som er ansvarlig for registrering av bilag og fakturering i forbindelse med tvangsforretninger. Gebyrsentralen administrerer også Jegerregisteret for Direktoratet for naturforvaltning, et register over jegere som har kvalifisert seg for å drive jakt i Norge.

Brønnøysundregistrene har hovedkontor i Brønnøysund. I 2009 ble det ved en virksomhetsoverdragelse etablert en seksjon i Narvik, med innholdsansvar for informasjonsdelen i Altinn og en telefonstøttetjeneste, begge med informasjon om etablering og drift av næringsvirksomhet.

Direktør fra 2013 er Lars Peder Brekk.

Brønnøysundregistrene har per 2016 cirka 530 ansatte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.