Nordlandsbanen

Nordlandsbanen med markering av de viktigste stasjonene.

Nordlandsbanen av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse
Nordlandsbanen strekker seg fra Trondheim til Bodø. Her er toget i ferd med å passere polarsirkelen.
Norlandsbanen av /NSB. Gjengitt med tillatelse

Nordlandsbanen, den 729 km lange jernbanestrekningen fra Trondheim til Bodø. Banen er dieseldrevet i hele sin lengde. Strekningen Trondheim–Hell var fra starten en del av Meråkerbanen som ble åpnet i 1881, men fra 2008 ble også denne delen definert som Nordlandsbanen.

Utbygging

Det første stortingsvedtaket om anleggelse av banen gjaldt strekningen fra Hell til Sunnan, og er fra 1894. Nordlandsbanen ble åpnet i mange etapper:

Strekningen Tverrånes (Gullsmedvik)–Storforshei ble åpnet allerede 1904 som den private Dunderlandsbanen, drevet av NSB fra 1942.

Under andre verdenskrig ble arbeidet med Nordlandsbanen forsert og banen ble tatt i bruk til Grønnfjelldal i 1943. På banen arbeidet tvangsarbeidere fra mange okkuperte land. Banen passerer Polarsirkelen sør for Stødi stasjon i Saltdal og har sitt høyeste punkt på Saltfjellet, 680 meter over havet. Den er dieseldrevet.

Stasjonene

Hell stasjon har lenge vært populær blant engelskspråklige turister. Her er stasjonsbygningen avbildet på et postkort fra 1924. 
Hell stasjon av . CC BY NC 2.0
Skogn stasjon i Levanger ble tegnet av Paul Due. 
Skogn stasjon av . public domain

Stasjonsbygningene langs banen ble for Hell–Sunnanbanens del tegnet av Paul og sønnen Paul Armin Due. Paul Due stod for stasjonene på den sørligste delen frem til og med Levanger, bortsett fra Hell stasjon, denne og stasjonene fra Levanger til Sunnan ble tegnet av Paul Armin Due. Stasjonene videre nordover ble tegnet av NSBs arkitektkontor.

Sidelinjer

Fra Grong går Namsosbanen (for tiden uten trafikk) og fra Finneid nær Fauske gikk den private Sulitjelmabanen (nedlagt 1972).

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg