Tørrfisk. Rotskjær på hjell.

SCODE. Begrenset gjenbruk

Tørrfisk, usaltet, vindtørket fisk. Råstoffet er torsk, sei, lange, brosme og hyse (kolje). Tørrfisk tilvirkes tradisjonelt på to måter. Etter at hode og innvoller er fjernet blir den enten hengt opp og tørket til såkalt stokkfisk eller rundfisk (se fiskehjell), eller den blir, før den blir hengt opp, flekket etter hele lengden slik at den bare henger sammen ved haleroten. Dette kalles rotskjæring og produktet rotskjær eller råskjær.

Tørrfisk er et av våre eldste fiskeprodukter og har hatt stor betydning for virksomheten i kystdistriktene, spesielt i Nord-Norge. De viktigste eksportmarkedene er Italia, Sverige, USA og Nigeria. Eksporten av alle tørrfiskprodukter kom i 2010 på 650 millioner kroner, målt i volum lå eksporten på totalt 7 845 tonn.

  • Berge, Geir: Tørrfisk: thi handlet du red'lig, og tørket din fisk: en bok om tørrfiskkultur, Nord-Norge og Bergen, 1996. Finn boken i Nasjonalbiblioteket
  • Johansen, Elisabeth og Moe, Ingebjørg (red.): Tørrfisk: mat og tradisjonar, 2000. Finn boken i BIBSYS
  • Tande, Thorvald, sr. & Thorvald Tande, jr.: Norsk tørrfisknærings historie, 1986, Finn boken i BIBSYS

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.