Tørrfisk er i hovedsak tørket torsk. Den er best kjent som torsk som sløyes og flekkes (deles langs ryggbeinet) før den henges til tørk. Betegnelsen kan også brukes om andre tørkede fiskearter. Torsken, eller skreien, kommer inn til norskekysten i store mengder for å gyte i vårmånedene, og mennesker har høstet av denne ressursen i uminnelige tider.
Ordet «torsk» er avledet av det norrøne ordet turskr/turfiskr, som betyr tørrfisk.
Torsken henges opp til tørk på stativ av bjørkestokker, som hesje eller hjell. Dette har gitt opphav til utenlandske betegnelser på tørrfisken, som stockfish og stoccafisso. Gunstige vind- og temperaturforhold senker vannaktiviteten i fiskekjøttet, slik at nedbrytingsorganismene ikke får gode nok levekår til å ødelegge fisken. Dermed blir fisken holdbar og kan lagres, fraktes og selges til kunder i fjern og nær.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.