Saltstraumen
Saltstraumen ligger mellom Straumøya og Godøya, Saltstraumbrua forbinder øyene.
Saltstraumen
Av .
Saltstraumbrua
Saltstraumen med Børvasstidende i bakgrunnen
Saltstraumbrua
Av /Haukland grafisk.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Saltstraumen er en tidevannsstrøm mellom Straumøya og Godøya (Knaplundsøya) i Bodø kommune i Nordland.

Den forbinder Saltfjorden og Skjerstadfjorden. For å utjevne tidevannsforskjellen presses fire ganger i døgnet veldige vannmasser med stor fart gjennom det 3 kilometer lange, og på det smaleste bare 150 meter brede, sundet. Middelhastigheten synes å ligge på omkring 7 knop (cirka 13 km/t) og topphastigheten betydelig over, men sikre målinger foreligger ikke.

Saltstraumen er en av verdens sterkeste malstrømmer, og sterkest ved nymåne og fullmåne. Den er kjent for sitt rike sportsfiske, særlig etter sei. Når strømmen er for innadgående, trekkes mange slags åte med, som fiskestimene følger. Saltstraumen har et opplevelsessenter. Det går bro over Saltstraumen på fylkesvei 17 ("Kystriksveien i Nordland"). Det er en minnestøtte over alle kongebesøkene på stedet. Også Godøystraumen og Sundstraumen forbinder Skjerstadfjorden og Saltfjorden, men er langt svakere.

Navnet

Salten-navnet har helt siden middelalderen vært brukt i administrasjon og forvaltning. Den norrøne formen var Salpti, Salfti, brukt om både fjorden og landskapet, likeledes om dalføret innenfor (Saltdal) og elva her, men det hersker ulike oppfatninger om hva som er primært.

Språklig kan navnet ha sammenheng med en indoeuropeisk rot sel-, 'strøm', i så fall brukt om fjorden, og da helst om Saltstraumen i ytre del av fjorden. Det kan i betydningen 'strøm' også være brukt om Saltdalselva som renner til fjordbotnen, men dette er en mindre sannsynlig forklaring.

Kart

Saltstraumen
Saltstraumen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg