De dype vannmassene i Norskehavet (fra bunnen og opp til 600 meter, i enkelte deler enda høyere opp) er fylt av meget homogene vannmasser, med en nesten konstant saltholdighet (34,92 promille) og temperaturer ned til –1,0 °C.
Forholdene i de øvre vannlagene preges av den relativt salte (over 35 promille) og varme (8–12 °C) norske atlanterhavsstrømmen, som trenger nordover et stykke utenfor norskekysten helt opp til Spitsbergen, og holder Norskehavet isfritt. Vest for Norskehavet trenger den kalde (under 0 °C) og saltfattige (32–34 promille) Østgrønlandsstrømmen sørover utenfor kysten av Østgrønland. De vestlige områdene av Norskehavet preges av utløpere fra og blanding mellom vannmassene fra disse strømmene.
I området nord for Jan Mayen fører avkjølingen om vinteren til at vannet synker til bunns og danner det før omtalte dyp- og bunnvannet i Norskehavet. Langs norskekysten, innenfor Den norske atlanterhavsstrømmen, går Den norske kyststrømmen med lite salt vann (30–33 promille), som opprinnelig kommer fra Østersjøen, og som etter hvert får tilsig av elvevann fra kysten og tilførsel av saltere atlanterhavsvann. Den østislandske strømmen er en kald, subarktisk strøm som går østover i området nord og nordøst for Island og nordvest for Færøyene.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.