Faktaboks

Etymologi
Norrønt Svǫlver, muligens av det eldre Svalver, av svalr, ‘sval, kjølig’, og ver, ‘fiskevær’. Forstavelsen kan også stamme fra samisk Suolo, ‘holmer’.
Innbyggertall
4736 (SSB, 2023)
Landareal
2,4 km²
Tettstedsnummer
7814 Svolvær
Svinøya har broforbindelse over Bukkedauden til Svolvær sentrum og utgjør en del av Svolvær havn
Svinøya har broforbindelse over Bukkedauden til Svolvær sentrum og utgjør en del av Svolvær havn
Litt av Svolvær havn sett mot nordøst med fjellet Fløyen med den kjente fjellformasjonen Svolværgeita i bakgrunnen
Litt av Svolvær havn sett mot nordøst med fjellet Fløyen med den kjente fjellformasjonen Svolværgeita i bakgrunnen
Svolvær sentrum med Svolvær kirke og fjellene i nordvest
Svolvær sentrum med Svolvær kirke og fjellene i nordvest
Svolvær
Utsikt over Svolvær fra Hans Meyer-fjellet.

Svolvær er et tettsted i Vågan kommune i Nordland. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 2,4 km², og har 4736 innbyggere (2023).

Svolvær ligger på sørøstsiden av Austvågøya, ut mot Vestfjorden, med den eldste og sentrale bebyggelsen på en relativt flat tange. Herfra har bebyggelsen spredt seg både innover på Austvågøya og utover til de omliggende øyer og holmer med broforbindelse til sentrum, blant annet Kjeøya og Svinøya som begge ligger utenfor den sentrale havna i Svolvær og skjermer denne mot sørøst.

Svolvær ble 1918 opprettet som ladested og ble samtidig egen bykommune. I 1964 ble Svolvær sammen med Gimsøy slått sammen med Vågan. Kommunestyret i Vågan vedtok 1997 bystatus for tettstedet Svolvær.

Det er Lofotfisket som fra gammelt av har dannet grunnlaget for dannelsen og utviklingen av bysamfunnet Svolvær. Stedet er i dag Lofotens største fiskevær og er ikke minst et viktig handels-, administrasjons- og kommunikasjonssentrum. Svolvær har i tillegg adskillig industri, i første rekke en allsidig fiskeindustri, samt verkstedindustri.

I Svolvær ligger Lofoten tingrett og Svolvær politistasjon i Nordland politidistrikt. Her er avdelingskontor for Region Nordland av Fiskeridirektoratet og Svolvær Region- og tilsynskontor under Skipskontrollen (underlagt Sjøfartsdirektoratet), samt administrasjonen av Lofotfisket. I Svolvær ligger Aust-Lofoten videregående skole med varierte studieretninger og Lofoten reiselivsfagskole.

Fløyfjellet ovenfor Svolvær har fristet mange fjellklatrere. Oppe i fjellet, 569 moh., kan en fra det meste av sentrum se den karakteristiske fjellformasjonen Svolværgeita som har 5 fot mellom hornene. Byen har en betydelig turisttrafikk og har en rekke hoteller, gjestgivereier, rorbuer og andre overnattingssteder.

På kultursektoren i Svolvær merkes Nordnorsk Kunstnersentrum (billedkunst og kunsthåndverk) og Atelier Lofoten med faste gallerier i Vågan Kunstsenter på Svinøya; for øvrig finnes flere mindre gallerier. I sentrum finnes ellers en helårlig utstilling av isskulpturer. Dette er virksomheter som har bidratt til Svolværs posisjon som et viktig kunstsentrum i landsdelen. Av museer i Svolvær merkes ellers Lofoten Krigsminnemuseum med utgangspunkt i Lofotraidet i mars 1941. I Svolvær utkommer dagsavisen Lofotposten.

Svolvær er et viktig kommunikasjonssenter med Kong Olavs vei (E 10 som gir byen fastlandsforbindelse). Byen har daglig anløp av Hurtigruten BergenKirkenes, likeledes av kystgodsruter. Det går hurtigbåtrute til Bodø og bilferge over Vestfjorden til Skutvik med forbindelse til E 6. Fra Svolvær går en rekke regionale bussruter til Vesterålen i nord, øvrige Lofoten i sørvest og Ofoten med Narvik i øst. lokale båtuter i Lofoten,

Helle like øst for byen er det kortbaneflyplass.

Svolvær var krongods frem til 1763 og privilegert gjestgiveri og handelssted fra 1781. En del av byen ble brent av tyskerne som hevn etter Lofotraidet i 1941.

Kart

Svolvær
Svolvær
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg