Inndelingen i fylker har røtter tilbake til middelalderen, og var et uttrykk for den betydelige selvstendigheten lokale områder hadde når det gjaldt egen rettsforfatning og indre styre for øvrig. Viktige avgjørelser ble fattet på fylkesting.
Etter rikssamlingen og etter hvert som kongemakten ble styrket, ble fylkene brukt som administrative redskaper for kongens embetsverk. I spissen for styret i hver landsdel ble det satt en lendmann, som ble knyttet til kongens hird, fikk jord i veitsle og ble tatt til rådgiver i riksstyret.
I 1308 ble lendmannsstillingene avskaffet og fylkesinndelingen erstattet av en sysselinndeling. Syslene ble kalt for len og sysselmannen kongelig lensmann eller lensherre. Etter eneveldets innføring i 1660 ble betegnelsen len byttet ut med amt (1662), og lensmannen ble kongens befalingsmann. Etter hvert ble tittelen amtmann vanlig. Antallet amt økte etter hvert; fra 15 i 1690 til 17 i 1837 og til 20 i 1866 (med to byamter, Christiania og Bergen). Navnet amt ble endret til fylke i 1918, og tittelen amtmann ble samtidig endret til fylkesmann.
Da Bergen i 1972 gikk inn i Hordaland fylke, ble antall fylker redusert til 19. I 2018 ble Nord- og Sør-Trøndelag slått sammen til Trøndelag fylke, og antall fylker ble da redusert til 18. I 2020 ble antall fylker redusert til elleve.
Kommentarer (3)
skrev Peder Skjelten
Hei!
Der er ein feil i lista "Fakta om fylkene (2018, gammel fylkesinndeling)" når eg sorterer etter størst og minst.
Finnmark med 76 167 innbyggjarar kjem øvst i lista når ein sorterer etter høgast innbyggjartal, truleg fordi 7 er det høgste sifferet i lista og at lista ikkje skjønnar at den burde sortere etter talet, ikkje høgaste startsiffer.
Det same skjer når eg skal sortere etter Areal km², men ikkje innbyggjarar per km².
svarte Kjersti Kanestrøm Lie
Hei Peder. Tabellen sorterer alfabetisk. Jeg er enig i at det ikke er helt optimalt hvis du er ute etter å sortere på størrelse, men det er sånn er denne tabellen satt opp. Mvh. Kjersti
svarte Peder Skjelten
Det er greitt. Då er de i alle fall klare over det!
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.