Gabbro
Bildet viser en sten med gabbro som er dominert av feltspat (grått) og pyroksen (svart). De blå flekkene er lysrefleksjoner.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Gabbro

Grovkornet gabbro fra en steinpark i Bud, Fræna. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
gabbro
Gabbro som kuttes av diabas-gang. Tappeluft, Alta.
gabbro
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Gabbro er en stor gruppe av mørke dypbergarter, som gjerne er grovkornede. Hovedmineralet er en kalsiumrik plagioklas (anortitt-innhold høyere enn 50 prosent, til forskjell fra dioritt; se magmatiske bergarter).

Faktaboks

Også kjent som

sort granitt

Uttale
gˈabbro
Etymologi
av latin ‘glatt, uten vegetasjon’

De forskjellige varietetene av gabbroene klassifiseres etter innholdet av de mørke mineralene augitt, hypersthen, hornblende og olivin (se tabell nederst). Mindre mengder kvarts eller kalifeltspat kan forekomme i enkelte gabbroer. Av bimineraler opptrer særlig apatitt, magnetitt og ilmenitt.

I saussurittgabbro er plagioklasen omdannet til en blanding av albitt og zoisitt (saussuritt), og pyroksenen til amfibol (uralitt).

Noen gabbroer har såkalt ofittisk struktur med listeformet plagioklaskorn som er helt eller delvis innesluttet i pyroksen.

Lavabergarter som tilsvarer gabbro i sammensetning, kalles basalt. De tilsvarende gangbergarter er diabas eller doleritt.

Utbredelse

Gabbroer har stor utbredelse. De er seige og motstandsdyktige og danner derfor høye fjell og koller, for eksempel i Lyngen og Sulitjelma, Indre Sogn og Jotunheimen.

Segregasjoner av jernrike mineraler og kiser finnes mange steder i eller omkring gabbromassiver. Nikkelholdige malmer er ofte knyttet til noritter (Evje, Bamble, Ringerike og flere andre steder i Norge; Sudbury i Canada). Ellers finnes det i området Bamble–Arendal både apatitt- og rutilforekomster som er knyttet til gabbroer. Bergarten kan her enkelte steder være metasomatisk omvandlet til en skapolitt-hornblende-stein.

Bruksområder

Hyperitt fra Solør har vært brukt en del til gravmonumenter, ellers har gabbroer liten betydning i den egentlige steinindustri. De egner seg derimot utmerket som pukkmasse og brytes til dette formål blant annet ved Kragerø.

Inndeling etter mineralinnhold

Augitt Hypersthen Hornblende Olivin
Gabbro + (+)
Hyperitt + + (+)
Noritt + (+)
Evjitt +
Bojitt + +
Troktolitt +

+ = Bergarten inneholder mineralet

– = Bergarten inneholder ikke mineralet

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg