Austvågøya

Austvågøya
Av .
Vågakallen
Fjellet Vågakallen ved Kabelvåg på sørsiden av Austvågøya

Artikkelstart

Austvågøya, øy i Nordland fylke, på grensen mellom Lofoten og Vesterålen, delt mellom Hadsel og Vågan kommuner; i alt 527 km2 og 9274 innbyggere inkludert småøyene med broforbindelse til Austvågøya (2017). Austvågøya er skilt fra Gimsøya ved Gimsøystraumen i vest og fra Hinnøya ved Raftsundet i øst.

Kysten av Austvågøya er sterkt oppstykket av trange fjorder og våger, og er nesten delt på midten av Austnesfjorden fra sør og Sløverfjorden fra nord. I det indre av øya ligger en rekke spisse tinder mellom trange fjellskar og små daler og eid. Øst for eidet mellom Austnesfjorden og Sløverfjorden, mellom den trange Trollfjorden i øst og botnen av Austnesfjorden i vest, ligger Higravtindan (1146 moh.) på grensen mellom Hadsel og Vågan; dette er høyeste fjell i begge kommuner. Sør for Trollvatnet, som ligger sørvest for Trollfjorden, ligger de ville Trolltindan som når 1036 moh. I både Higravtindan og Trolltindan er det flere småbreer.

På sør- og vestsiden av Austvågøya er det stedvis en godt utviklet strandflate; denne er langt mer beskjeden langs Hadselfjorden i nord (Strandelandet). På strandflaten og ved botnen av viker og våger finner en det meste av bosetningen på øya. Denne er i stor grad samlet i vær og tettsteder, først og fremst på sørkysten ut mot Vestfjorden (Vågan kommune). Her ligger blant annet tettstedene (innbyggertall 2016) Svolvær (4598), et viktig senter for Lofoten med flyplass og anløp av hurtigrute, og Kabelvåg (1794), et av de eldste værene i Lofoten. På Vågans del av Austvågøya, som utgjør 61 prosent av øyas areal, bor i alt 97 prosent av øyas befolkning (2017).

E 10 Kong Olavs vei (Lofotveien) fører fra Hinnøya i bro over Raftsundet; bro også over Sløverfjorden (se Lofast). Veien fører så sørover på vestsiden av Sløverfjorden og Austnesfjorden til Helle med Svolvær lufthavn Helle, og følger så sørsiden av Austvågøya forbi Svolvær til Gimsøystraumen i vest. Gimsøystraumen bro (800 m) knytter Austvågøya sammen med Gimsøya og har forbindelse videre vestover til Vestvågøya.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg