Austvågøya
Austvågøya
Av .
Fjellet Vågakallen ved Kabelvåg på sørsiden av Austvågøya
Vågakallen
Fjellet Vågakallen ved Kabelvåg på sørsiden av Austvågøya

Austvågøya er ei øy i Nordland fylke, på grensen mellom Lofoten og Vesterålen. Den er delt mellom Hadsel og Vågan kommuner. I alt er øya 530 km2 og har 9274 innbyggere inkludert småøyene med broforbindelse til Austvågøya (2017). Austvågøya er skilt fra Gimsøya ved Gimsøystraumen i vest og fra Hinnøya ved Raftsundet i øst.

Landskap

Kysten av Austvågøya er sterkt oppstykket av trange fjorder og våger, og er nesten delt på midten av Austnesfjorden fra sør og Sløverfjorden fra nord. I det indre av øya ligger en rekke spisse tinder mellom trange fjellskar og små daler og eid. Øst for eidet mellom Austnesfjorden og Sløverfjorden, mellom den trange Trollfjorden i øst og botnen av Austnesfjorden i vest, ligger Higravtindan (1146 moh.) på grensen mellom Hadsel og Vågan; dette er det høyeste fjellet i begge kommunene. Sør for Trollvatnet, som ligger sørvest for Trollfjorden, ligger de ville Trolltindan som når 1036 moh. I både Higravtindan og Trolltindan er det flere småbreer.

Bosetning

På sør- og vestsiden av Austvågøya er det stedvis en godt utviklet strandflate; denne er langt mer beskjeden langs Hadselfjorden i nord (Strandelandet). På strandflaten og ved botnen av viker og våger finner en det meste av bosetningen på øya. Denne er i stor grad samlet i vær og tettsteder, først og fremst på sørkysten ut mot Vestfjorden (Vågan kommune). Her ligger blant annet tettstedene (innbyggertall 2016) Svolvær (4598), et viktig senter for Lofoten med flyplass og anløp av hurtigrute, og Kabelvåg (1794), et av de eldste værene i Lofoten. På Vågans del av Austvågøya, som utgjør 61 prosent av øyas areal, bor i alt 97 prosent av øyas befolkning (2017).

Samferdsel

Grunnførfjorden
Fylkesveg 7638 på utsiden av øya har fått navnet Midnattsolveien. Her krysser vegen Grunnførfjorden.
Av /GRID-Arendal.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

E10 Kong Olavs vei (Lofotveien) fører fra Hinnøya i bro over Raftsundet; det er også bro over Sløverfjorden som en del av Lofast. Veien fører så sørover på vestsiden av Sløverfjorden og Austnesfjorden til Helle med Svolvær lufthavn Helle, og følger så sørsiden av Austvågøya forbi Svolvær til Gimsøystraumen i vest. Gimsøystraumen bro (800 meter) knytter Austvågøya sammen med Gimsøya og har forbindelse videre vestover til Vestvågøya. Svolvær har anløp av Hurtigruta og hurtigbåtforbindelse med Bodø og Steigen. I sommersesongen går det bilferje til Skutvik i Hamarøy. Fra Fiskebøl på nordsiden er det bilferje til Melbu.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg