Artikkelstart
Potet er en plante i søtvierfamilien som er mye dyrket fordi den er en allsidig og næringsrik matvare. Det som kan spises av planten er de oppsvulmede delene av stengelen som kalles knoller.
Faktaboks
- Uttale
- potˈet
- Vitenskapelig navn
- Solanum tuberosum
- Beskrevet av
- Carl von Linné
Potetens navn på latin reflekterer at den tilhører Solanaceae-familien, som betyr at den er i nær slekt med arter som tomat, eggplante og pepper. Man kjenner til cirka 100 ville, knolldannende arter av slekten Solanum og 7–8 lokalt dyrkede arter.
Potetene brukes til mat i ubearbeidet form, i industriell foredling til chips, pommes frites, potetmos, potetmel og sprit, og til fôr. Sous vide-poteter har vært vanlig i storhusholdning, men finnes også som dagligvare.
Kommentarer (2)
skrev Karin Dørvær
svarte Guro Djupvik
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.