Lofast

Lofastforbindelsen går fra Fiskebøl i Hadsel kommune i Nordland til Gullesfjordbotn i Kvæfjord kommune i Troms. Den er en del av E 10.

Av /Store norske leksikon ※.

Lofast, veiforbindelse på E 10 mellom Lofoten og fastlandet i Nordland/Troms. Første trinn av utbyggingen, FiskebølRaftsundet, stod ferdig 1998. Denne parsellen er 24 km lang og består av en 3,3 km lang undersjøisk tunnel under Sløverfjorden, to vanlige tunneler og Raftsundet bru (711 m) fra Austvågøya til Hinnøya. Arbeidet på andre trinn, Raftsundet– Gullesfjordbotn, ble startet 2004 og ferdigstilt 2007. Traseen går fra østsiden av Raftsundet langs sørsiden av Ingelsfjorden og over Ingelsfjordeidet til Øksfjorden der denne er smalest. Veien krysser fjorden via Husjordøya og fører så gjennom den 6,3 km lange Sørdalstunnelen til Sørdalen som den følger ned til Gullesfjordbotn. Andre trinn omfatter i alt 29 km hvorav 8,3 km i tunneler.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for Lofoten fastlandsforbindelse

Prosjektet var omstridt fordi man mente at det kunne medføre negative konsekvenser for et større sammenhengende naturområde rundt Ingelsfjorden, Øksfjorden og Innerfjorden. Den offisielle åpningen av Lofast ble foretatt av dronning Sonja 1. desember 2007.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg