Kart

Lofastforbindelsen går fra Fiskebøl i Hadsel kommune i Nordland til Gullesfjordbotn i Kvæfjord kommune i Troms. Den er en del av E 10.

Av /Store norske leksikon ※.

Lofast er veiforbindelsen på E10 mellom Lofoten og fastlandet i Nordland og Troms. Denne representerer siste ledd i en veiutbygging som gir alle de store øyene i Lofoten og Vesterålen fastlandsforbindelse.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for Lofoten fastlandsforbindelse

Første trinn av Lofast, parsellen FiskebølRaftsundet, stod ferdig i 1998. Denne er 24 kilometer lang og består av en 3,3 kilometer lang undersjøisk tunnel under Sløverfjorden på Austvågøya, to vanlige tunneler nordøst på samme øy og Raftsundet bru (711 meter) mellom Austvågøya og Hinnøya.

Arbeidet på andre trinn, Raftsundet–Gullesfjordbotn på sørvestre del av Hinnøya, ble startet i 2004 og ferdigstilt i 2007. Traseen går fra østsiden av Raftsundet langs sørsiden av Ingelsfjorden og over Ingelsfjordeidet til Øksfjorden der denne er smalest. Her krysser E10 fjorden via Husjordøya og fører så gjennom den 6,3 kilometer lange Sørdalstunnelen til Sørdalen som den følger ned til Gullesfjordbotn; her tar riksvei 85 til Harstad av fra E10. Andre trinn av Lofast omfatter i alt 29 kilometer hvorav 8,3 kilometer i tunneler.

Prosjektet var omstridt fordi man mente at det kunne medføre negative konsekvenser for et større sammenhengende naturområde rundt Ingelsfjorden, Øksfjorden og Innerfjorden. Den offisielle åpningen av Lofast ble foretatt av dronning Sonja 1. desember 2007.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg