Moskstraumen

Moskstraumen sett fra nordøst med øya Mosken til venstre og Lofotodden på sørspissen av Moskenesøya til høyre. Noen av de lave holmene og skjærene i sundet mellom øyene kan skimtes nærmest Mosken.

Detalj fra Carta Marina
Moskenesstraumen på Olaus Magnus' Carta Marina fra 1539.

Moskstraumen er en malstrøm i Lofoten mellom Lofotodden ytterst på Moskenesøya i nord og en del holmer nord for øya Mosken i sør, Moskenes og Værøy kommuner i Nordland. Moskstraumen er vel fire kilometer bred og 40 til 60 meter dyp, og her er havet betydelig grunnere enn både i Vestfjorden like innenfor og Norskehavet like utenfor.

Faktaboks

Også kjent som

Moskenesstraumen. Moskenstraumen

Tidevannet fyller opp Vestfjorden to ganger per døgn, og høydeforskjellen på havflaten utenfor og innenfor Moskstraumen kan bli opptil 40 centimeter. Strømmen skifter retning midt mellom flo og fjære, strømvirvler dannes, og farten kan bli opptil seks knop. Omtrent midt i strømmen ligger en båe, Herjeskallen, med en minste havdybde på under ti meter. Rundt denne koker alltid sjøen, selv i stilleste havblikk.

Denne malstrømmen er beskrevet i litteraturen, blant annet av Petter Dass, Edgar Allan Poe, Herman Melville og Jules Verne. Disse forfatterne bygger i sin tur på eldre kilder som i atskillig grad har overdrevet strømmens omfang og virkninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Per Anders Todal

Det er ein grov feil i denne artikkelen. Det står: "Høydeforskjellen på havflaten utenfor og innenfor Moskenesstraumen kan bli opptil 4 m." Dette er openbert feil. Tidevasskilnaden i dette området er langt mindre enn fire meter, og det er fysisk umogleg at det kan byggje seg opp ein fire meters høgdeskilnad mellom innersida og yttersida av straumen. Professor Bjørn Gjevik, som har studert denne straumen nøye, skriv at høgdeskilnaden kan vere opptil 40 centimeter. Eg har varsla fagansvarleg Geir Thorsnæs om feilen fleire gonger, utan at han har retta det opp. Per Anders Todal

svarte Geir Thorsnæs

Takk for henvendelsen. Beskrivelsen av tidevannsforskjellen i artikkelen (4 m) er tatt direkte fra siste utgave av SNL (papirleksikonet). Dette er nå rettet i samsvar forslaget (40 cm), og det er ellers foretatt enkelte suppleringer av teksten i artikkelen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg