Faktaboks

Etymologi
Førsteleddet i navnet, Stokmark, har trolig sammenheng med at det her var skog eller mark der det kunne hogges tømmerstokker.
Innbyggertall
3496 (SSB, 2023)
Landareal
2,6 km²
Tettstedsnummer
7821 Stokmarknes
Stokmarknes
Stokmarknes
Av .

Stokmarknes er et tettsted i Hadsel kommune i Nordland. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 2,6 km², og har 3496 innbyggere (2023).

Stokmarknes er administrasjonssenter i Vesterålen i Hadsel kommune. Tettstedet ligger nordøst på Hadseløya, dels også på Børøya som er skilt fra Hadseløya ved det smale Børøysundet. Kommunestyret i Hadsel kommune vedtok i 2000 at Stokmarknes kan benytte betegnelsen by.

Stokmarknes
Stokmarknes
Av /Statens kartverk.

Samferdsel

Stokmarknes er et viktig kommunikasjonsknutepunkt. Fylkesvei 82 fører sørover til E10 (se Lofast) ved Årnsundet (fergeforbindelse på strekningen MelbuFiskebøl), likeledes nordover til Sortland og Andenes via broer/moloer over Børøysundet, samt over Langøysundet mellom Børøya og Langøya.

Stokmarknes har fast hurtigruteanløp og kortbaneflyplass på nordsiden av Langøysundet (Stokmarknes lufthavn, Skagen), fem kilometer fra tettstedet.

Næringsliv og institusjoner

Stokmarknes har atskillig industri, særlig næringsmiddelindustri med blant annet fiskeforprodusenten Skretting AS og Nordlaks Produkter AS (lakseslakteri, filetfabrikk og produksjon av fiskeoljer), begge på Børøya. Tettstedet har også verksted- og trevareindustri.

Tettstedet er ellers et viktig handels- og servicesenter av betydning utover kommunegrensene; særlig merkes en betydelig engroshandel (Norengros AS). Tettstedet har likeledes adskillig turisttrafikk. I Stokmarknes utkommer Vesteraalens Avis

Viktige institusjoner på Stokmarknes er Nordlandssykehuset Vesterålen og Nord universitet – Vesterålen med utdanningstilbud innen førskolepedagogikk, sykepleie og økonomiske/administrative fag.

I tettstedet ligger Hurtigrutens Hus, et kombinert kulturhus med kino, bibliotek, hotell, kongressenter, lokaler for Nord Universitet og ikke minst Hurtigrutemuseet, avdeling av Museum Nord, åpnet i 1993 med hurtigruteskipet MS Finnmarken fra 1956, satt på land i 1999. Øst for tettstedet ligger Hadsel kirke, en særpreget, åttekantet trekirke fra 1824.

Historie

Stokmarknes ble i 1776 privilegert handelssted, og her ble det avholdt årlige markeder i perioden 1851–1939. Her etablerte Richard With i 1881 Vesteraalens Dampskibsselskab som startet Hurtigruta i 1893. Stokmarknes fikk dampskipskai i begynnelsen av 1890-årene og var sammen med Svolvær blant de første stedene i Nord-Norge som fikk dette; før både Bodø, Tromsø og Hammerfest.

Stokmarknes ble definert som tettsted første gang ved folketellingen i 1900.

Kart

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg