Blåmannsisen

Blåmannsisen
Blåmannsisen som er Norges femte største isbre.
Bildet er tatt den 29. august 2014, et par uker etter at sjøen ble tappet under isen oppe i venstre hjørnet.
Den bredemte sjøen Messingmalmvatnet fotografert den 29. august 2014. To uker tidligere ble sjøen tappet ved et såkalt jøkulhlaup.
Bildet er tatt den 29. august 2014, et par uker etter at sjøen ble tappet under isen oppe i venstre hjørnet.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Blåmannsisen er en isbre nær riksgrensen i Fauske og Sørfold kommuner i Nordland. Blåmannsisen ligger nord for tettstedet Sulitjelma i Fauske og øst for kommunesenteret Straumen i Sørfold, og er med et areal på rundt 80 kvadratkilometer (2011) Norges femte største isbre. Høyeste topp er Blåmannen (1540 meter over havet) som stikker opp av breens vestre del.

Faktaboks

Også kjent som

lulesamisk Ålmåjalosjiegna

Blåmannsisen har avløp til tre hovedvassdrag: I sørvest Laksåga til Laksåbukta på nordsiden av Øvervatnet i Sulitjelmavassdraget, i nordvest Sisovassdraget, og i nordøst/øst flere avløp som krysser riksgrensen og samles i Luleälven som munner ut i Bottenviken.

Foran breen i nord ligger tre bresjøer, Messingmalmvatnan, som har naturlig avløp mot Luleälven. Øvre Messingmalmvatnet (1037 meter over havet) demmes opp av en bretunge som stikker ut fra Blåmannsisen. Siden 2000 er vannet i Øvre Messingmalmvatnet flere ganger blitt tømt gjennom jøkulhlaup ved at vannet har smeltet en kanal under isen og rent vestover til Sisovatnet i stedet for østover til Luleälven.

Navnet Blåmannsisen er et sammenligningsnavn, etter fjellet Blåmannen som stikker opp av isen. Førsteleddet skyldes blåskinnet rundt fjellet når vintersnøen smelter og breisen kommer til syne. Dette kan ses helt fra Bodø. Sisteleddet i fjellnavnet er norrønt mon, 'man, faks', som i Hestmona/Hestmannen, se Selsøya.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg