Lomsdal-Visten nasjonalpark

Lomsdal-Visten nasjonalpark og Børgefjell nasjonalpark. Kartet viser også landskapsvernområder (grønt) og naturreservater (rødt).
Lomsdal-Visten
Lisens: CC BY SA 3.0

Store deler av nasjonalparken er ødslige fjelltrakter med sparsomt planteliv, som her på sørsiden av Storvassfjellet.

Nedre del av Lomsdalen.
I den østre delen av nasjonalparken er det flere store forekomster av dolomitt med underjordiske gamle vannløp.

Artikkelstart

Lomsdal-Visten nasjonalpark er en nasjonalpark i Nordland. Den ble opprettet 29. mai 2009 og har et areal på 1102 km2. Nasjonalparken ligger i kommunene Brønnøy, Vevelstad, Vefsn og Grane og grenser til Strauman landskapsvernområde.

Faktaboks

Også kjent som
Njaarken vaarjelimmiedajve

Nasjonalparken har juv, tinder, innsjøer, grotter og fosser. Meheifossen er særlig kjent. Området omfatter fem varig vernede vassdrag.

Landskap

Nasjonalparken har et usedvanlig variert og til del ødslig landskap med trange fjorder og brede dalstrøk. Her er det viltre elver med fosser og stryk langs mørke granskoger, omkranset av steile grå fjell. Dette er veiløst og nesten stiløst strøk som krever litt å bli kjent med, og ingen bilveier fører inn mot nasjonalparkens grenser. Langs Lomsdalsvassdraget lever vannet over stryk og viltre fossetfall, slik det har gjort i tusenvis av år etter istiden styrt av årstidenes veksling.

Geologi

Sentralt i parken ligger et stort nord- sørgående granittområde og det her vi finner de steileste og meste dramatiske fjellformasjonene i parken. Granitten er hard, sur og motstandsdyktig mot tidens tann og gir dårlig jordsmonn, derfor står fjellene nakne i grå og brune sjatteringer. På begge sider av denne harde ryggen ligger det glimmerskifer, langt mykere og mer basisk med et helt annet jordsmonn. Her kan man se Vistens flora i sin store bredde. Dette området er lett tilgjengelig, særlig i Eiterådalen på østsiden.

Biologisk mangfold

Variert topografi og vekslende geologiske formasjoner har gjort at parken har stort mangfold både av dyr og planter. Det er særlig på østsiden av den sentrale fjellkjeden på de kalkrike bergartene, at det er er rik flora med blant annet mange orkideer. Alle våre fire store rovpattdyr (ulv, bjørn, gaupe og jerv) er registrert i parken, og i de ytre dalstrøkene hekker det mange større rovfugler som konge- og havørn.

Eksterne lenker

Litteratur:

  • Nergård Pettersen, M. (2011): Lomsdal-Visten – det glemte landets villmark, Larsforlaget (med omfattende litteraturregister.)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg