Midlere årsproduksjon er en beregnet gjennomsnittlig årlig produksjonsevne i et vannkraftverk.

Faktaboks

Også kjent som
årlig middelproduksjon

Grunnlaget for beregningen er ikke basert på registrert produksjon ved kraftverket, men på historiske data om tilsig av vann i en referanseperiode som vanligvis strekker seg over 30 år. Basert på den produksjonskapasiteten som kraftverket har per dags dato, beregnes hva kraftverket i gjennomsnitt ville ha produsert i referanseperioden. Dette brukes som anslag på forventet produksjon i fremtiden. Vanligvis blir produksjonsevnen oppgitt i GWh (millioner kilowattimer).

Referanseperioden for å beregne midlere årsproduksjon i norske vannkraftverk er fra og med 2012 basert på tilsigsperioden 1981–2010. Før 2012 ble perioden 1970–1999 lagt til grunn.

Ved inngangen til 2019 var midlere årsproduksjon i de utbygde vannkraftverkene i Norge beregnet til 134,9 TWh, hvorav små kraftverk utgjorde 10,7 TWh. I den senere tid er det registrert at nyere tilsigsperioder gir høyere produksjonsevne enn eldre, noe som kan tilskrives de pågående klimaendringene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg