Sandnessjøen lufthavn, Stokka, er en sivil, regional lufthavnkortbanenettet. Lufthavnen ligger i Alstadhaug kommune, Nordland, cirka 11 km utenfor Sandnessjøen sentrum. Lufthavnen ble åpnet i 1968.

7. juni 1935 startet de første flyvningene til Sandnessjøen. Det Norske Luftfartselskap (DNL) etablerte da rute med sjøfly mellom Bergen og Tromsø, med mellomlanding blant annet i Sandnessjøen. Ruten hadde opphold under andre verdenskrig, men ble gjenopptatt i 1946. Tidlig på 1950-tallet ble kystrutene overtatt av Widerøe.

Sjøflyruter hadde begrensninger på flyvning i mørket, og det ble etterhvert et behov for landfast flyplass med innflygingslys og bedre infrastruktur.

Etter et besøk i Alaska på midten av 1960-tallet kom samferdselsminister Håkon Kyllingmark hjem med idéer og planer om et regionalt nett med flyplasser med kort rullebane for å gi innbyggerne og næringslivet i distriktene bedre tilgang til sentrale deler av landet. Som et ledd i denne utbyggingsplanen fikk Namsos, Brønnøysund, Mo i Rana og Sandnessjøen flyplass fra 1968.

Lufthavnen på Stokka ved Sandnessjøen åpnet 1. juli 1968, og Widerøe startet ruteflyging med Twin Otter samme dag.

I 2014 ble rullebanen utvidet, slik at den nå er på totalt 1 199 meter.

  • 11. desember 1970: Piper Cherokee fra selskapet Vikingfly krasjet i fjellet ved Breitind/Stortind i De syv søstre. Flyet var i ambulanseoppdrag. Alle fire ombord omkom i ulykken.
  • 15. september 2010: Dash 8 fra Widerøe fikk alvorlige skader og ble kondemnert, da understellet kollapset som følge av en hard landing. Ingen av de syv personene ombord ble skadet.
  • Passasjerer (inkludert transitt og offshore) i 2017: 86 676
  • ICAO: ENST
  • IATA: SSJ
  • Betjening: AFIS
  • Rullebane (TODA): 1248/1253 meter

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.