Fosen Vind

Fosen Vind sine seks vindparker i Trøndelag.
Fosen Vind
Av .

Artikkelstart

Fosen Vind DA er et norsk vindkraftselskap som kom i ordinær drift i mars 2021. Det er organisert som et joint venture-selskap og er eid av Statkraft (52,1 prosent), Nordic Wind Power (40 prosent) og TrønderEnergi (7,9 prosent).

I februar 2016 vedtok selskapet å bygge seks vindparkerFosen og i Snillfjord og Hitra kommuner; Harbaksfjellet, Roan, Storheia og Kvenndalsfjellet, som ligger i Roan og Åfjord, samt Geitfjellet i Snillfjord og på Hitra 2 på Hitra.

Fosen Vind er Europas hittil største landbaserte vindkraftanlegg, med til sammen 277 vindturbiner. Samlet effektinstallasjon 1057 MW og en årlig beregnet produksjonskapasitet på 3,4 TWh, som tilsvarer forbruket til cirka 170 000 norske husstander.

Det var Statkraft som bygget ut vindparkene på vegne av Fosen Vind, en utbygging som kostet elleve milliarder kroner.

Roan vindpark ble skilt ut fra Fosen Vind rundt årsskiftet 2020/2021, ved at Statkraft solgte seg ut og TrønderEnergi Vind DA tok over. De er også driftsoperatør for vindparken. Roan Vind består av 71 turbiner, med en samlet produksjonskapasitet på 884 GWh.

Rettslig konflikt og dom i Høyesterett

Utbyggingen har medført etterspill i retten. De sørsamiske reineierne i Fosen reinbeitedistikt var hele tiden kritiske til prosjektet fordi utbyggingen ville være til hinder for reindriften. I Frostating lagmannsrett ble reindriften tilkjent en erstatning på 90 millioner kroner for nødvendig omlegging av driften, gjerdebygging, ekstra fôring med mer. Dette skulle være en engangserstatning.

Både reineierne og Fosen Vind anket avgjørelse i lagmannsretten videre til Høyesterett. Høyesterett kom i oktober 2021 enstemmig til at samenes rettigheter var krenket, og at konsesjonen for utbygging av to av de største vindparkene, Storheia og Roan, var ugyldige.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg