Hurtigruten AS

Hurtigruteskip i møte ved Molde.

Hurtigruta
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Hurtigruten AS, norsk rederi dannet som Hurtigruten Group ASA i 2006 ved fusjon mellom Troms Fylkes Dampskibsselskap (TFDS) og Ofotens og Vesteraalens Dampskibsselskab (OVDS). I 2007 ble navnet endret til Hurtigruten ASA.

Faktaboks

også kjent som:
HRG

Konsernet har cirka 2500 ansatte, medregnet ansatte i virksomheten utenfor Norge, og en omsetning på ca. 3,5 milliarder kroner (2012). Driften langs norskekysten foregår med 11 hurtigruteskip (10 i vintersesongen). Disse betraktes først og fremst som arbeidsskip som brukes til å frakte passasjerer og gods mellom lokalsamfunnene langs kysten. I alt 34 havner har anløp året rundt, og lokaltrafikken er bærebjelken i Hurtigrutens virksomhet. Til denne del av driften mottar selskapet en årlig støtte fra staten på rundt 700 millioner kroner i gjeldende avtaleperiode (2012-2019). Hurtigruten har likevel en mye mer omfattende virksomhet enn dette. Selskapet eier og driver turoperatøren Spitsbergen Travel, de fleste hotellene på Svalbard, og har et eget busselskap. I 2007 fikk Hurtigruten levert et tolvte skip, MS Fram, som seiler i cruisetrafikk. Med dette spesialbygde skipet arrangeres opplevelsesreiser til polare farvann; Spitsbergen, Grønland, Sør-Amerika og Antarktis. Et av innslagene i turene til Antarktis er telting på isen, noe Hurtigruten er alene om i verden.

Hurtigrutens ferge- og hurtigbåtdivisjon ble i 2008 solgt til Torghatten Nord AS. HRGs hovedkontor ligger i Tromsø etter å ha blitt flyttet fra Narvik i 2013. Konsernsjef er Daniel Skjeldam.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg