Hurtigruten AS, norsk rederi dannet som Hurtigruten Group ASA i 2006 ved fusjon mellom Troms Fylkes Dampskibsselskap (TFDS) og Ofotens og Vesteraalens Dampskibsselskab (OVDS). I 2007 ble navnet endret til Hurtigruten ASA.

Konsernet har cirka 2500 ansatte, medregnet ansatte i virksomheten utenfor Norge, og en omsetning på ca. 3,5 milliarder kroner (2012). Driften langs norskekysten foregår med 11 hurtigruteskip (10 i vintersesongen). Disse betraktes først og fremst som arbeidsskip som brukes til å frakte passasjerer og gods mellom lokalsamfunnene langs kysten. I alt 34 havner har anløp året rundt, og lokaltrafikken er bærebjelken i Hurtigrutens virksomhet. Til denne del av driften mottar selskapet en årlig støtte fra staten på rundt 700 millioner kroner i gjeldende avtaleperiode (2012-2019). Hurtigruten har likevel en mye mer omfattende virksomhet enn dette. Selskapet eier og driver turoperatøren Spitsbergen Travel, de fleste hotellene på Svalbard, og har et eget busselskap. I 2007 fikk Hurtigruten levert et tolvte skip, MS Fram, som seiler i cruisetrafikk. Med dette spesialbygde skipet arrangeres opplevelsesreiser til polare farvann; Spitsbergen, Grønland, Sør-Amerika og Antarktis. Et av innslagene i turene til Antarktis er telting på isen, noe Hurtigruten er alene om i verden.

Hurtigrutens ferge- og hurtigbåtdivisjon ble i 2008 solgt til Torghatten Nord AS. HRGs hovedkontor ligger i Tromsø etter å ha blitt flyttet fra Narvik i 2013. Konsernsjef er Daniel Skjeldam.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.