Skarvan og Roltdalen nasjonalpark

Skarvan og Roltdalen nasjonalpark, opprettet ved kgl. res. 20. feb. 2004 som Norges 23. nasjonalpark. Den ligger på grensen mellom Sør- og Nord-Trøndelag, i Selbu og Tydal kommuner i Sør-Trøndelag og i Meråker og Stjørdal kommuner i Nord-Trøndelag. Arealet er 441,5 km2 og omfatter et stort skog- og fjellområde som er karakteristisk for Trøndelagsregionens fjellområder. Det inngrepsfrie området i nasjonalparken er blant de største i Trøndelag. Nedre Roltdalen er den største veiløse fjelldalen i Sør-Trøndelag.

Nasjonalparken har både natur- og kulturhistoriske innslag. Området er rikt på fisk og småvilt og er mye benyttet til jakt og fiske. Blant kulturminnene finner en hustufter, jernvinneanlegg, samiske boplasser, dyregraver og ulike typer kulturminner knyttet til kopper- og kvernsteinsutvinning. Kvernfjellet i Selbu er det største kvernsteinsområdet i Norge. Steiner herfra er blitt sendt over hele landet og til utlandet. De store kulturverdiene i området er markert gjennom en egen vernesone.

Ulike etniske grupper har benyttet området fra forhistorisk tid og frem til i dag. Den samiske reindriften har lang tradisjon og er sikret fortsatt drift gjennom vernevedtaket. Garbergelva er gjennom vernevedtaket også blitt vernet mot kraftutbygging, og de mest verdifulle delene av nedbørfeltet er sikret.

Anbefalte lenker

midtnorsknatur.no

Forfatter av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 30.01.2014.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Verneområder i Norge

Leif Ryvarden Universitetet i Oslo

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.