Skarvan og Roltdalen nasjonalpark

Skarvan og Roltdalen nasjonalpark (oransje), landskapsvernområder (grønt) og naturreservater (rødt). 
Skarvan og Roltdalen nasjonalpark av . CC BY SA 3.0

Skarvan og Roltdalen nasjonalpark, opprettet ved kongelig resolusjon 20. feb. 2004 som Norges 23. nasjonalpark. Den ligger på grensen mellom Sør- og Nord-Trøndelag, i Selbu og Tydal kommuner i Sør-Trøndelag og i Meråker og Stjørdal kommuner i Nord-Trøndelag. Arealet er 441,5 km2 og omfatter et stort skog- og fjellområde som er karakteristisk for Trøndelagsregionens fjellområder. Det inngrepsfrie området i nasjonalparken er blant de største i Trøndelag. Nedre Roltdalen er den største veiløse fjelldalen i Sør-Trøndelag.

Nasjonalparken har både natur- og kulturhistoriske innslag. Området er rikt på fisk og småvilt og er mye benyttet til jakt og fiske. Blant kulturminnene finner en hustufter, jernvinneanlegg, samiske boplasser, dyregraver og ulike typer kulturminner knyttet til kopper- og kvernsteinsutvinning. Kvernfjellet i Selbu er det største kvernsteinsområdet i Norge. Steiner herfra er blitt sendt over hele landet og til utlandet. De store kulturverdiene i området er markert gjennom en egen vernesone.

Ulike etniske grupper har benyttet området fra forhistorisk tid og frem til i dag. Den samiske reindriften har lang tradisjon og er sikret fortsatt drift gjennom vernevedtaket. Garbergelva er gjennom vernevedtaket også blitt vernet mot kraftutbygging, og de mest verdifulle delene av nedbørfeltet er sikret.

Trondheim turistforening har flere hytter innenfor nasjonalparken eller like utenfor, og dette sammen med et godt utbygd stinett, gjør parken lett tilgjengelig både sommer og vinter.

Eksterne lenker

midtnorsknatur.no

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg