Falstad fangeleir i Levanger ble opprettet høsten 1941 av de tyske okkupasjonsmyndighetene på en del av Falstad skolehjems grunn. Den var beregnet på fanger fra det nordenfjeldske Norge og tjente stort sett som gjennomgangsstasjon til Grini eller Tyskland.

På grunn av ufullstendigheter i kildene er det nøyaktige antallet falstadfanger ukjent. Eksisterende tallmateriale antyder et totalt fangebelegg på omkring 4500 fanger, herav 200 kvinner. På det meste var det over 500 fanger på Falstad.

Leiren sorterte under den beryktede Sipo-sjefen i Trøndelag, Gerhard Flesch. Fangebehandlingen på Falstad var ofte brutal, særlig gjaldt dette jødene og utlendinger (sovjetere og jugoslaver). Én kilometer sør for leiren var henrettelsesstedet i Falstadskogen. Her ble over hundre sovjetere skutt, minst 62 jugoslaver og 43 nordmenn, derav 24 som ble tatt i forbindelse med Majavatn-affæren.

Det er reist et minnesmerke over dem på stedet, utført av Odd Hilt, som selv var fange i Falstad fangeleir 1941–42.

Falstad Museum ble etablert i forbindelse med frigjøringsjubileet i 1995, og er innrettet i kjelleren i det som var hovedbygningen for SS-Strafgefangenenlager Falstad. Stiftelsen Falstadsenteret ble opprettet 2000 og er et nasjonalt opplærings- og dokumentasjonssenter for krigens fangehistorie, humanitær folkerett og menneskerettigheter.

  • Reitan, Jon: Falstad : nazileir og landssvikfengsel, 2008.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.