Røros lufthavn, Stormoen

Røros lufthavn
Lisens: CC BY SA 3.0

Røros lufthavn, Stormoen, er en sivil, regional lufthavn i Røros kommune, Trøndelag fylke, rundt 3 kilometer utenfor Røros sentrum. Lufthavnen ble åpnet i juli 1957, og både eies og drives av Avinor AS.

Historie

Trafikkutvikling (reisende inkl. transitt)

2015 20456
2016 21042
2017 24473
2018 24341
2019 26256
Kilde: Avinor AS

Løytnant og sivilingeniør Olav Bergersen åpnet etter andre verdenskrig en mindre industribedrift på Røros. Behovet for transport var økende, og den flyinteresserte Bergersen tok kontakt med Ludvig G. Braathen, eier av Braathens SAFE, og spurte om han kunne tenke seg å operere Oslo–Trondheim-ruten via Røros, dersom det ble bygget flyplass. Dette svarte Braathen bekreftende på. Ideen om en flyplass ble også støttet av Røros Turisthotell, formannskapet i kommunen, Røros Turist- og Reiselivslag, fylkesmann og fylkeskommune, så et godt grunnlag var lagt for etableringen.

16. november 1955 foretok Luftfartsverket og kommunen en befaring i området. De endte opp med en sannsynlig lokalisering på Stormoen, der en gammel jernbanetrasé er opparbeidet i cirka 1 000 meters lengde under andre verdenskrig. Noe diskusjon om lokalisering fulgte, blant annet fordi nabokommunen Tynset også var i gang med planer om flyplass. For å slå fast hvilket alternativ det burde satses på, ble skipsreder Ludvig G. Braathen hentet nordover til området på befaring. Han var klar i sin dom, og byggingen av Bergstaden Flyplass på Røros kunne begynne.

I slutten av juni 1956 startet anleggsarbeidet opp, og allerede 17. juli samme år landet det første flyet, blant annet med Olav Bergersens bror om bord.

2. juli 1956 ble Bergstaden Flyplass AL etablert, som et driftsselskap for den nye lufthavnen. Anleggsarbeidet fortsatte utover høsten og på vårparten i 1957. I mai 1957 startet også bygging av passasjerterminal og kontrolltårn.

18. juli 1957 ga Luftfartsdirektoratet Bergstaden flyplass midlertidig teknisk godkjenning til bruk for fly med maksimalvekt opp til sju tonn.

Åpning av rutetrafikk

Allerede dagen etter, 19. juli 1957, ble den offisielle åpningen av Bergstaden Flyplass foretatt, med fylkesmenn, Forsvaret og skipsreder Braathen tilstede. Fra den dagen inngikk Røros i ruteplanen til Braathens SAFEs rute mellom Oslo, Hamar og Trondheim.

I 1959 skiftet Braathens SAFE flytype, og tok i bruk Fokker F-27 Friendship. Denne flytypen krevde lengre rullebane, og Røros falt dermed ut av ruteplanen. Kommunen og nabokommunene i regionen søkte Samferdselsdepartementet om tilskudd til utvidelse, men fikk tilbakemelding om at departementet ikke ga tilskudd til lokale flyplasser.

I 1963 overtok kommunen driften av Bergstaden Flyplass AL, bygget på eget initiativ ut rullebanen til 1 700 meter og fikk denne asfaltert. Samtidig ble instrumentlandingssystem (ILS) installert.

13. september 1963 ble den utvidede flyplassen tatt i bruk, og nyåpning foretatt. Blant annet deltok Trygve Bratteli, Ludvig G. Braathen og Johan Falkberget. Sistnevnte holdt tale, og fremhevet viktigheten av samferdselstilbudet i regionen.

9. november 1963 ble rutetrafikken til Røros gjenopptatt, og Braathens opererte deretter både Fokker F-27 Friendship (til 1977) og Boeing 737 ved lufthavnen.

Skifte av operatører

1. januar 1998 overtok Staten ved Luftfartsverket (senere Avinor) driften av Røros lufthavn, og fra årsskiftet 2000/2001 trakk Braathens SAFE seg ut som operatør ved lufthavnen.

Flyplassen gikk nå fra å ha status som stamrutelufthavn til å bli en regional lufthavn. Ruteflygningene er etter dette kommet inn under Statens tilskuddsruter (FOT-ruter), og ulike operatører har driftet rutene på vegne av Staten. Fram til våren 2020 er det Widerøe som opererer anbudsrutene mellom Oslo og Røros, og etter dette tar Air Leap over rutene.

Rørosfly AS er en av landets største flyskoler, og er etablert ved lufthavnen. Det samme er Røros Flyklubb.

Green Flyway

Røros lufthavn deltar i InterReg-prosjektet Green Flyway, som har mottatt tilskudd på 16 millioner kroner for å drive testing med el-fly. Testingen startet januar 2020, og skal foregå i et område som strekker seg mellom flyplassene på Røros og i Østersund. Avinor AS er også partner i samme prosjekt.

Ulykker og hendelser

  • 14. juni 1962 – Småfly havarerte etter avgang. To personer omkom.
  • 6. desember 1968 – Forsvarets C-119 havarerte under landing, da understellet sviktet. Ingen personskader.

Trafikkdata

  • ICAO: ENRO
  • IATA: RRS
  • Lufttrafikktjeneste: ATC
  • Rullebaner (TODA): 1720/1580 meter

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Gudbrand Rognes

Heihei, tenkte å tipse om at Widerøe fra 1. desember 2012 tok over som operatør på FOT-ruten Oslo-Røros.www.wideroe.nomvhGudbrand

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg