Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark

Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark, opprettet ved kongelig resolusjon 17. desember 2004. Nasjonalparken utgjør 1924 km2 og ligger i kommunene VerdalSteinkjerSnåsaGrong og LierneNord-Trøndelag.

Rundt nasjonalparken er det samtidig opprettet Skjækra landskapsvernområde og Berglimyra og Klumplifjellet naturreservater, som igjen er knyttet sammen med Lierne nasjonalpark. Til sammen utgjør området et av Norges største sammenhengende verneområder på 2369 km2, som igjen er knyttet sammen med verneområder på svensk side av grensen. Den tidligere Gressåmoen nasjonalpark er en egen sone innen nasjonalparken.

Verneområdet er et sammenhengende villmarksområde med overgang fra lavland til høyfjell. Nasjonalparken domineres av lavfjellsområder med slake terrengformer, men også høyfjellspartier. Botanisk er nasjonalparken møtested for kyst- og fjellplanter samt sørlige, østlige og nordlige arter. Områdene har et rikt fugle- og dyreliv, og flere av artene er sårbare. Blant annet er det yngleområde for fjellrev.

På tross av det store arealet er flere verneverdige områder ikke med i nasjonalparken. Dette gjelder fjellgårdene Gjevsjøen og Gaundalen, som selv har fått avgjøre om de skulle være med i nasjonalparken, samt Raudfjellet i Snåsa, der det foretas utredninger av bergverksressurser. Forvaltningen av nasjonalparken skjer med stor grad av lokal medvirkning. Området er sentrale sørsamiske bruks- og bosettingsområder hvor det er drevet reindrift i århundrer. Verneforskriftene legger opp til at denne virksomheten skal kunne opprettholdes.

  • Sandnes, Jørn m.fl.: Gressåmoen, 1973, isbn 82-531-4049-5, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.