Nordmøre

Kristiansund ligger i Nordmøre.

Artikkelstart

Nordmøre, den nordøstlige delen av Møre og Romsdal fylke med sørgrense omtrent ved vannskillet nord for Romsdalsfjorden og øst for Eikesdalen. Nordmøre som forvaltningsmessig enhet oppsto allerede i senmiddelalderen da det tidvis var et len under Trondheim hovedlen. Fra midt på 1600-tallet ble Nordmøre et fogderi som i forbindelse med innføringen av eneveldet i siste del av 1600-tallet ble slått sammen med Sunnmøre og Romsdal til Romsdals amt. Dette fikk en stabil avgrensning i 1704.

I dag utgjør Nordmøre to prostier og (Ytre og Indre Nordmøre) og ett tingrettsdistrikt, Nordmøre. I politimessig sammenheng er Nordmøre en del av Nordmøre og Romsdal politidistrikt. De to prostiene og tingrettsdistriktet består av 11 kommuner: Kristiansund, Averøy, Aure, Smøla, Halsa, Tingvoll, Surnadal, Rindal, Sunndal, Gjemnes og Eide med et samlet areal på 6058 km2 og 61 861 innbyggere (2015), 23,5 prosent av fylkets folketall.

Nordmøre har to hovedveiforbindelser: E 39, hovedforbindelsen nord-sør på Vestlandet, forbinder området med Molde i sørvest og Trondheim i nordøst, og denne krysses av Rv. 70 fra Kristiansund via Sunndalen til Oppdal på E 6. Ellers merkes Fv. 64, Atlanterhavsveien, mellom Kristiansund og Molde og Fv. 65 fra E 39 i Halsa via Surnadal til Orkdal. Det er stamflyplass i Kristiansund (Kvernberget).

Språk

Nordmørsk hører, sammen med fosendialekt og ytternamdalsk, med til den ytre grenen av trøndersk, som i sin tur er en undergruppe av østnorsk. Det har kløyvd infinitiv, med endelsen -a i ord som hadde kort rotstavelse, og som regel ingen endingsvokal i ord med lang rotstavelse (men de fleste steder -e etter gj og kj: tenkje, byggje). Svakt bøyde hunkjønnsord har i ubestemt entall former som stuå, stue, vis, vise, kjerkje, kirke. Svakt bøyde hankjønnsord har former som hane, men slea, låve, men bakka. I bestemt form entall ender sterke hunkjønnsord på -a: bygda, svake på -å: viså. Nordmørsk har tykk l av gammelnorsk l, nordlige og vestlige kystmål (særlig Aure, Smøla, Averøy og Eide) også av . Dativ er bevart som bøyningsform, i flertall med den vestnorske endelsen -å (-o). Nordmørsk inkluderer, foruten nordmørskommunene, også dialekten i det meste av Hemne og deler av Snillfjord i Sør-Trøndelag.

Kart

Nordmøre
Av /Statens kartverk.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg