Kristiansund
Kristiansund ligger i Nordmøre.

Nordmøre er den nordøstlige delen av Møre og Romsdal fylke med sørgrense omtrent ved vannskillet nord for Romsdalsfjorden og øst for Eikesdalen.

Nordmøre som forvaltningsmessig enhet oppsto allerede i senmiddelalderen da det tidvis var et len under Trondheim hovedlen. Fra midt på 1600-tallet ble Nordmøre et fogderi, som i forbindelse med innføringen av eneveldet i siste del av 1600-tallet ble slått sammen med Sunnmøre og Romsdal til Romsdals amt. Dette fikk en stabil avgrensning i 1704.

I dag utgjør Nordmøre to prostier og (Ytre og Indre Nordmøre) og inngår i Møre og Romsdal tingrettsdistrikt. I politimessig sammenheng er Nordmøre en del av Nordmøre og Romsdal politidistrikt. De to prostiene består av åtte kommuner: Kristiansund, Averøy, Aure, Smøla, Tingvoll, Surnadal, Sunndal og Gjemnes med et samlet areal på 6058 kvadratkilometer og en befolkning på 53 974 innbyggere (2021), henholdsvis 34,6 prosent av fylkets areal på 20,3 prosent av fylkets befolkning.

Nordmøre har to hovedveiforbindelser: E39, hovedforbindelsen nord-sør på Vestlandet, forbinder området med Molde i sørvest og Trondheim i nordøst, og denne krysses av riksvei 70 fra Kristiansund via Sunndalen til Oppdal på E6. Ellers merkes fylkesvei 64, Atlanterhavsveien, mellom Kristiansund og Molde og fylkesvei 65 fra E39 i Halsa via Surnadal til Orkdal. Det er stamflyplass i Kristiansund (Kvernberget).

Språk

Nordmørsk hører, sammen med fosendialekt og ytternamdalsk, med til den ytre grenen av trøndersk, som i sin tur er en undergruppe av østnorsk. Det har kløyvd infinitiv, med endelsen -a i ord som hadde kort rotstavelse, og som regel ingen endingsvokal i ord med lang rotstavelse (men de fleste steder -e etter gj og kj: tenkje, byggje). Svakt bøyde hunkjønnsord har i ubestemt entall former som stuå, stue, vis, vise, kjerkje, kirke. Svakt bøyde hankjønnsord har former som hane, men slea, låve, men bakka. I bestemt form entall ender sterke hunkjønnsord på -a: bygda, svake på -å: viså. Nordmørsk har tykk l av gammelnorsk l, nordlige og vestlige kystmål (særlig Aure, Smøla, Averøy og Eide) også av . Dativ er bevart som bøyningsform, i flertall med den vestnorske endelsen -å (-o).

Nordmørsk inkluderer, foruten de tradisjonelle nordmørskommunene, også dialekten i det meste av de tidligere kommunene Hemne og Snillfjord i Sør-Trøndelag, som sammen med tidligere Halsa i Møre og Romsdal nå utgjør Heim kommune i Trøndelag.

Kart

Nordmøre
Nordmøre
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg