Rørvik lufthavn, Ryum, sivil, regional lufthavnkortbanenettet. Lufthavnen ligger i Vikna kommune, Trøndelag, ca. 6,5 km sydvest for tettstedet Rørvik. Lufthavnen ble åpnet i 1986, og eies av Avinor AS.

Planen for en flyplass på Ryumsjøen ved Rørvik ble lansert av staten i 1983, sammen med fem andre flyplasser. Stortinget vedtok bygging i 1984, og tilskudd ble gitt over statsbudsjettet. Staten gikk inn med 60 prosent av finansieringen, mens Vikna kommune (30 prosent) og Nord-Trøndelag fylkeskommune (10 prosent) skulle stå for resten.

1. oktober 1986 skulle den nye lufthavnen åpne, men værforholdene var så dårlige at flyvninger og seremoni ikke lot seg gjennomføre. Vær og vind satte også spor i den daglige driften. Det ble raskt klart at den nye terminalbygningen hadde en del mangler, og at den var for dårlig rustet mot værforholdene. Den første vinteren kunne man måle ned mot 6 kuldegrader innendørs i terminalen.

De første to årene var det Norving som hadde rutene ved lufthavnen, men i desember 1987 meldte de at de ville legge ned alle ruter utenfor Finnmark, og de trakk seg ut av Rørvik tidlig i 1988. Sommeren 1988 tok Widerøe over, og la anløpene inn i sin Helgelandsrute.

Fra 1996 har flyplassen vært eid og drevet av Avinor AS.

  • 2. september 2003 landet et Cessna privatfly i sjøen, etter avgang, som følge av tapt motorkraft. Kun mindre personskade på de tre som var ombord.
  • 3. desember 2009 havnet et privatfly av typen Cirrus SR22 utenfor rullebanen og knakk flyets neselegg. Uhellet skjedde som følge av noe med- og sidevind, som gjorde at flyet landet for langt inne på rullebanen og klarte ikke å bremse opp før banelengden var slutt. Ingen personskader.
  • Passasjerer (inkl. transitt) 2017: 42 510
  • ICAO: ENRM
  • IATA: RVK
  • Betjening: AFIS
  • Rullebane (TODA): 890/890 meter

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

4. februar 2014 skrev Knut A Rosvold

Rørvik lufthavn, Ryum, ble åpnet 1. oktober 1986 (da fant første kommersielle flyvning sted).

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.