Støren

Størens bageri og veikro
Veikroa Størens bageri ligger i utkanten av Støren, i krysset mellom E6 og riksveg 30 til Røros. Navnet «Størens bageri» er et navn som mange forbinder med Bør Børson-filmen fra 1974.

Artikkelstart

Støren er et tettsted i Midtre Gauldal kommune i Trøndelag. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 2,4 km², og har 2387 innbyggere (2021).

Faktaboks

Etymologi
fra norrønt Staurin, første ledd staurr, ‘staur’, muligens om den spisse odden på neset mellom elvene Gaula og Sokna; annet ledd vin, ‘eng’.
Innbyggertall
2387 (SSB, 2021)
Landareal
2,4 km²
Tettstedsnummer
6641 Støren

Støren var en tidligere kommune i Trøndelag. Kommunen ble opprettet i 1837, og ble i 1964 slått sammen med nabokommunene. Tettstedet er administrasjonssenter i Midtre Gauldal kommune.

Tettstedet

Støren ligger 50 kilometer sør for Trondheim og er et trafikknutepunkt hvor Dovrebanen møter Rørosbanen og E6 sørfra møter riksveg 30 fra Røros.

Støren stasjon åpnet allerede i 1864, da Trondheim-Støren-banen sto ferdig.

Som kommune- og regionsenter har Støren de fleste vanlige tilbud innen handel- og servicevirksomhet, men også en del industri, blant annet Norsk Kylling, Støren Treindustri og noe steinindustri.

Gauldal skole og kultursenter omfatter ungdomsskole, Gauldal videregående skole, kulturhus, kino og idrettshall.

Sognet

Støren sogn omfatter tettstedet og de nederste deler av Gauldalen med grenda Rognes, og de nederste delene av Soknedalen. Sognets utstrekning tilsvarer kommunens størrelse fra 1879 til 1964; 264 kvadratkilometer.

Lakseelva Gaula, som renner gjennom stedet, gir sammen med jaktområdene i distriktet, grunnlag for en viss turisme og friluftsaktiviteter. Gaula Natursenter tilrettelegger for jakt, fiske, overnatting og friluftsliv i hele Gauldals-området.

Støren kirke er en åttekantet kirke i tømmer fra 1817. Den har 400 sitteplasser.

Kommunen

Støren kommune ble opprettet i 1837 ved innføringen av lokalt selvstyre.

Kommunen hadde flere grensejusteringer: I 1841 ble Horg og Soknedal skilt ut som egne kommuner, og i 1879 ble Budal kommune utskilt. Støren kommune hadde da 1 840 innbyggere.

I 1964 ble Støren slått sammen med Budal, Soknedal og Singsås til nåværende Midtre Gauldal kommune. Størens 2296 innbyggere utgjorde 36 prosent av innbyggertallet i den nye kommunen. Størens areal på 264 kvadratkilometer utgjorde 15 prosent av den nye kommunens areal.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Aune, Hermann & Jens Haukdal: Bygdefolk og bygdeliv i Støren : gard og grend, 1961-70, 3 bind, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg