Dovrefjell
Dovrefjell. Av /NTNU. CC BY SA 3.0

Dovrefjell

Dovrefjell (Snøhetta)

Dovrefjell. Snøhetta er synlig over store avstander der den rager over Dovrefjells høyfjellsplatå. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Turistkart over Dovrefjell.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Enige og Tro indtil Dovre falder
«Enige og Tro indtil Dovre falder - Rigsforsamligen danner Broderkæde», et postkort til 100-årsjubileet for den norske grunnloven i 1914.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Dovrefjell er fjellstrekningen mellom Dovre i Innlandet og Oppdal i Trøndelag. Ofte forstås Dovrefjell som hele høyfjellsområdet i grensetraktene mellom Innlandet, Trøndelag og Møre og Romsdal.

Opprinnelig var Dovrefjell navn på traktene omkring de gamle ferdselsvegene som førte mellom det sønnafjelske og nordafjelske Norge.

Dovrefjell blir ofte kalt Dovre, som er navnet på bygda på sørsiden som Dovrefjell har fått navn etter.

Geologi og landformer

Dovrefjell består av to bergartskomplekser; prekambriske gneiser og folierte granitter i vest og granitt-tonalitt i øst. Den vestlige delen, nordvest for Vålåsjø–Drivdalen, har harde bergarter (gneis, granitt, kvartsitt og sparagmitt) med en rekke høye topper (Snøhetta 2286 meter over havet, landets høyeste fjell utenfor Jotunheimen, Svånåtindan 2209 meter over havet, Skredahøin 2004 meter over havet). Det østlige området tilhører Trondheimsfeltet med kambrosiluriske bergarter, blant annet fyllitt, som ble sterkt omdannet (metamorfosert) ved den kaledonske fjellkjedefolding. Sedimentene er gjennomsatt av eruptive bergarter. Her er avrundede fjellformasjoner med topper på 1500–1700 meter, og høyest når fjellene der det er eruptiver i berggrunnen (Fokstuguhøin 1716 meter over havet). Innen fyllittformasjonen er en del forekomster av kobberkis (Folldal og Tverrfjellet øst for Hjerkinn), hvor det tidligere var gruvedrift.

Flere betydelige elver har sine kilder på Dovrefjell; Driva og Orkla, som renner nordover, Folla østover til Glåma, Gudbrandsdalslågen sørøstover og Rauma og Aura vestover.

Det aller meste av det ubebygde høyfjellet er vernet som nasjonalpark. I 1974 ble Dovrefjell nasjonalpark opprettet. Den omfatter områdene på sørøstsiden av E6 og Dovrebanen. Den nordlige delen av Dovrefjell inngår i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark, opprettet i 2002. Fokstumyrene har flere sjeldne fuglearter og er fredet som naturreservat.

Samferdsel

De gamle ferdselsvegene gikk fra gården Tofte i Dovre forbi fjellstuene Fokstua, Hjerkinn, Kongsvoll og Drivstua. I dag går Dovrebanen og E6 over Dombås, forbi Hjerkinn og ned Drivdalen. Fra Hjerkinn går det veg gjennom Folldal til Alvdal (fylkesvei 29).

Historikk og kultur

Dovrefjell har ofte vært brukt som symbol på det grunnfestede og urokkelige. For eksempel er Eidsvoll-eden som ble avlagt etter Riksforsamlingens forhandlinger på Eidsvoll i 1814 «enige og tro inntil Dovre faller». Uttrykket «Så lenge Dovre står» er et annet eksempel på dette. Men Dovrefjell har også blitt brukt som symbol på det avstengte og selvgode, som med karakteren Dovregubben i «Peer Gynt» av Henrik Ibsen.

På Hjerkinn ligger Eysteinkirken, reist i 1969. Vest for Hjerkinn har Forsvaret hatt skytefelter, men disse er nå nedlagt.

Værvarslingsdistrikt

Værvarslingsdistriktet Dovrefjell omfatter foruten det egentlige Dovrefjell også fjellstrøk nordøst for Kvikne.

Navnet kommer trolig av norrønt Dofrar, opprinnelig et gårds- og bygdenavn, som har usikker tolkning. Det er kanskje en avledning av davra, ‘spakne, løye‘, slik at Dofrar kan bety ’et sted med ly for uvær’. Det kan også være avledning av indoeuropeisk dhubh, her med betydningen ‘dyp‘. Dovre skulle da bety ’dal, kløft’.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gro Steinsland: Dovrefjell i tusen år. Mytene, historien og diktningen. Vigmostad & Bjørke 2014.
  • Brox, Karl H.: Dovrefjell-Sunndalsfjella, 2008, isbn 978-82-7643-471-2
  • Langenes, Alf: Dovrefjell: historie, natur, dyreliv, 1988, isbn 82-09-10505-1, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg