Dovrefjell, fjellstrekningen mellom Dovre i Dovre kommune, Oppland og Oppdal i Oppdal kommune, Sør-Trøndelag, var opprinnelig navn på traktene omkring de gamle ferdselsveiene som førte mellom det sønnafjelske og nordafjelske Norge. Nå forstås gjerne Dovrefjell som hele høyfjellsområdet i grensetraktene mellom Hedmark, Oppland, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal. Dovrefjell blir ofte feilaktig kalt Dovre, som er navnet på bygda på sørsiden som Dovrefjell har fått navn etter. Vest for Hjerkinn hadde Forsvaret skytefelter, men disse er nå nedlagt.

Geologisk er Dovrefjell nordvest for Vålåsjø–Drivdalen bygd opp av harde bergarter (gneis, granitt, kvartsitt og sparagmitt) med en rekke høye topper (Snøhetta 2286 moh., landets høyeste fjell utenfor Jotunheimen, Svånåtindan 2209 moh., Skredahøin 2004 moh.). I resten av Dovrefjell består berggrunnen av yngre, sterkt omdannede, bløtere bergarter (fyllitt), som stedvis er gjennomsatt av eruptive bergarter. Her er mer avrundede fjellformasjoner med topper på 1500–1700 m, høyest når fjellene der det er eruptiver i berggrunnen (Fokstuguhøin 1716 moh.). Innen fyllittformasjonen er en del forekomster av kobberkis (Folldal og Tverrfjellet øst for Hjerkinn), hvor det tidligere var gruvedrift. Flere betydelige elver har sine kilder på Dovrefjell; Driva og Orkla, som renner nordover, Folla østover til Glåma, Gudbrandsdalslågen sørøstover og Rauma og Aura vestover.

Fokstumyrene har flere sjeldne fuglearter og er fredet. I 1974 ble Dovrefjell nasjonalpark opprettet. Nasjonalparken ble utvidet og omdøpt til Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark i 2002.

Fordypningsartikkel: Dovrefjell – geologi

De gamle ferdselsveiene gikk fra gården Tofte i Dovre forbi fjellstuene Fokstua, Hjerkinn, Kongsvoll og Drivstua. I dag går Dovrebanen og E 6 over Dombås, forbi Hjerkinn og ned Drivdalen. Fra Hjerkinn går det vei gjennom Folldal til Alvdal (Rv. 29).

Dovrefjell har ofte vært brukt som symbol på det grunnfestede, urokkelige («enig og tro til Dovre faller», «så lenge Dovre står»), men også som symbol på det avstengte, selvgode (Dovregubben i «Peer Gynt»). På Hjerkinn ligger Eysteinkirken, reist 1969.

Værvarslingsdistriktet Dovrefjell omfatter foruten det egentlige Dovrefjell også fjellstrøk nordøst for Kvikne.

Navnet, se Dovre.

  • Gro Steinsland: Dovrefjell i tusen år. Mytene, historien og diktningen. Vigmostad & Bjørke 2014.
  • Brox, Karl H.: Dovrefjell-Sunndalsfjella, 2008, isbn 978-82-7643-471-2
  • Langenes, Alf: Dovrefjell: historie, natur, dyreliv, 1988, isbn 82-09-10505-1,Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.