Esandsjøen

Esandsjøen. Nesjøen til venstre. Bildet tatt her: 63°5'35" N 12°5'42" E
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Esandsjøen er en innsjø i Neavassdraget, Tydal kommune, Trøndelag, vest for Sylan (Sylene), 5 kilometer vest for grensen mot Sverige.

Faktaboks

Også kjent som
Essandsjøen ; sørsamisk Saantenjaevrie

Ved regulering er Esandsjøen blitt en del av magasinet Nesjøen; 27 kvadratkilometer (66 kvadratkilometer inkludert Nesjøen), 729–706 meter over havet.

Ved Esandsjøens nordside ligger Storerikvollen turisthytte. Sjøen er kjent fra general Carl Gustaf Armfelts dødsmarsj med svenskehæren på nyåret 1719, under den store nordiske krig.

Sylan landskapsvernområde ble opprettet i 2008. Det ligger øst for sjøen, og omfatter myr- og fjellområdene inn til svenskegrensa. Tidligere var et område fredet i 1917 som Den botaniske nasjonalpark ved Sylene. Dette vernet ble opphevet ved vassdragsreguleringen.

Navnet har sammenheng med elvenavnet Esna, kanskje avledet av norrønt eisa, 'flyte med sterk strøm', eller avledet av det sørsamiske navn 'Saanti/Saanten'. Statens kartverk har i 1995 autorisert skriveformen Esandsjøen, men også formen Essandsjøen er utbredt i bruk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Rolf Nordhagen. «Den botaniske nasjonalpark ved Sylene». Turistforeningens årbok 1930. Les artikkelen her
  • Sigvart Tøsse. Bygdebok for Tydal. Bind 2. Tydal. 1991. Kapittelet «Kraftutbygging». Les boka her

Kommentarer (6)

skrev Knut A. Rosvold

Jeg foreslår at navnet endres til Essandsjøen med Esandsjøen som alternativt navn. Det er uten tvil navnet med 2 s-er som er mest vanlig.

svarte Morten Olsen Haugen

Kartverket - som er navnemyndighet - regner Esandsjøen som det riktige, og da tenker jeg at det er best å holde seg til det. Men jeg er enig i at dette er et tvilstilfelle.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg