Esandsjøen, innsjø i Neavassdraget, Tydal kommune, Trøndelag, vest for Sylan (Sylene), 5 kilometer vest for grensen mot Sverige.

Ved regulering er Esandsjøen blitt en del av magasinet Nesjøen; 27 kvadratkilometer (66 kvadratkilometer inkludert Nesjøen), 729–706 meter over havet. Ved Esandsjøens nordside ligger Storerikvollen turisthytte. Sjøen er kjent fra general Carl Gustaf Armfelts dødsmarsj med svenskehæren på nyåret 1719, under den store nordiske krig.

Navnet har sammenheng med elvenavnet Esna, kanskje avledet av norrønt eisa, 'flyte med sterk strøm', eller avledet av det sørsamiske navn 'Saanti/Saanten'. Statens kartverk har i 1995 autorisert skriveformen Esandsjøen, men også formen Essandsjøen er utbredt i bruk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

27. desember 2011 skrev Knut A Rosvold

Jeg foreslår at navnet endres til Essandsjøen med Esandsjøen som alternativt navn. Det er uten tvil navnet med 2 s-er som er mest vanlig.

27. desember 2011 svarte Morten Olsen Haugen

Kartverket - som er navnemyndighet - regner Esandsjøen som det riktige, og da tenker jeg at det er best å holde seg til det. Men jeg er enig i at dette er et tvilstilfelle.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.